Werkgroep

De Werkgroep Meteoren is een vereniging voor mensen die geïntereseerd zijn in meteoren en meteorieten.

De Werkgroep is sinds haar oprichting in 1946 als zelfstandige vereniging aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en bestaat uit ongeveer vijftig leden. Daarnaast heeft het enkele honderden volgers op sociale media.

De vereniging heeft ten doel het beoefenen van de meteoorastronomie en het verbreiden van de kennis over meteoren in populair-wetenschappelijke zin. De vereniging tracht dit doel te bereiken door:

  • het organiseren van bijeenkomsten, zoals excursies, waarneemacties en de landelijke meteorendag;
  • het stimuleren tot het doen van waarnemingen door haar leden;
  • het samenwerken met soortgelijke organisaties in binnen- en buitenland.

Wat wij doen

Op dit moment houden diverse leden van de vereniging zich voornamelijk bezig met zeven verschillende onderwerpen: fotografie, visueel waarnemen, waarnemen met behulp van de radio, vuurbollen, all-sky waarnemen, rekenen, modelleren en dataverwerking, en het opsporen en onderzoeken van meteorietenVerder maakt het Meteoriet Documentatie Centrum (MDC) deel uit van de Werkgroep. Het MDC houdt zich bezig met de beoordeling en identificatie van mogelijke meteorietvondsten door het publiek en beschikt daartoe over informatie van verschillende soorten meteorieten.

Kennisplatform voor meteoorwaarnemers en -liefhebbers

De Werkgroep publiceerde in het verleden een blad genaamd De Meteoor met daarin verenigingsactiviteiten, analyse-rapporten en artikelen over meteoren en meteorieten. Die rol is nu geheel overgenomen door de website en de sociale media (Facebook, Twitter, Instagram) waar de Werkgroep verslag doet van haar activiteiten. Daarnaast beoogen we met onze website een actueel kennisplatform te bieden voor beginnende en gevorderde meteoorwaarnemers en -liefhebbers in Nederland.

Nederlands én internationaal netwerk

Eén maal per jaar wordt er een Meteorendag der Lage Landen georganiseerd waar leden en geïnteresseerden hun ervaringen en waarnemingen delen en nieuwe activiteiten plannen. De Werkgroep werkt bovendien samen met haar zusterverenigingen in Nederland en Vlaanderen en internationaal met de International Meteor Organisation (IMO).

Actualiteiten en mediavoorlichting

Bij de Werkgroep Meteoren zijn een aantal inhoudelijke experts actief die beschikbaar zijn voor het duiden van actuele ontwikkelingen rondom meteoren (‘vallende sterren’), meteorenzwermen (‘sterrenregens’), en meteorieten. Ben jij als journalist, redacteur of programmamaker van de regionale of landelijke media op zoek naar een inhoudelijke deskundige? Neem contact op met ons bestuur zodat we je kunnen helpen met het vinden van de juiste specialist voor jouw onderwerp.

Geïnteresseerd om Lid te worden?

Op deze pagina vind je meer informatie over het lidmaatschap van de Werkgroep Meteoren.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email