Meteorietinslagtesten

Om te weten te komen hoe meteorieten inslaan, heeft de Werkgroep Meteoren een meetopstelling ontwikkeld waarmee we kunstmeteorieten op de grond kunnen laten vallen met precies dezelfde snelheid als echte meteorieten. We kunnen dan zien hoe groot het gat is, maar ook hoe dat verschilt per bodemsoort.

Spring door naar het aanmeldformulier voor een testlocatie, of naar het inzendformulier van jouw waarneming van een inslagkuiltje.

Elke heldere avond zijn er aan de sterrenhemel meteoren (‘vallende sterren’) te zien: het zijn kleine deeltjes, doorgaans ter grootte van een zandkorreltje die met grote snelheid in onze dampkring komen en verbranden. Soms, is het ook een groter deeltje, dan spreken we van een vuurbol, en heel een enkele keer kan het zo groot zijn, dat niet alles opbrandt en een stukje overblijft dat op de aarde terecht komt. We noemen zo’n steen(tje) een meteoriet.

Hollandse bodems

Om te weten te komen hoe meteorieten inslaan, heeft de Werkgroep Meteoren een meetopstelling ontwikkeld waarmee we kunstmeteorieten op de grond kunnen laten vallen met precies dezelfde snelheid als echte. We kunnen dan zien hoe groot het gat is, en hoe dat verschilt per bodemsoort (zie kaartje hieronder). Met onze meteorietinslagtesten proberen we onze kansen om een meteoriet terug te vinden iets te vergroten. Want, waar moet je op letten tijdens het zoeken?

Iets over de techniek

Vanuit de ruimte vliegt de steen met een snelheid van ongeveer 100.000 km/h de atmosfeer binnen, maar de luchtweerstand zorgt ervoor dat de meteoriet sterk wordt afgeremd tot zo’n 100 km/u op het moment van de inslag. We maken gebruik van een ‘kanon’ dat met luchtdruk een kunstmeteoriet van beton op de juiste snelheid afschiet. De snelheid meten we met een smartphone met een filmpje, zodat we weten welke druk we nodig hebben om die snelheid te bereiken. Dat is natuurlijk nog steeds heel snel en daarom zetten we een helm en veiligheidsbril op.

In het kader van Leiden City of Science 2022, reist onze testopstelling op woensdag 30 maart door Leiden en laten we op verschillende plaatsen een meteoriet vallen. Het experiment is onderdeel van een groter onderzoek, waar we het ‘kratertje’ ook langere tijd volgen, zodat we kunnen bestuderen hoe snel het verandert door blootstelling aan weer en wind.

Experimenten voor meteorietzoeken

Sinds 1840 zijn er in Nederland 6 meteorieten gevonden, en allemaal nadat ook een heldere vuurbol werd gezien. We denken dat zeker eens per 2 jaar er een meteoriet neerkomt. Heb je een heldere vuurbol gezien? Maak als ooggetuige melding: vuurbolmelden.nl

De lucht boven Nederland wordt dagelijks bekeken met foto- en videocamera’s waardoor de kans om een meteoriet te vinden gemakkelijker wordt. Met jouw waarneming, camerabeelden en zoekwerk proberen we ze terug te vinden. Dat vraagt geduld en blijft een flinke klus. Voor het bergen van meteorieten in Nederland bestaat een bijzondere samenwerking tussen amateurs en professionele wetenschappers. We doen dit werk als Werkgroep Meteoren samen met specialisten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Naturalis.

Doe mee als testlocatie

In het kader van Leiden City of Science 2022 trappen we af met een nieuw ‘citizen science’ project in heel Nederland. Je kunt je hier aanmelden als testlocatie voor het bestuderen van de bodemverstoring van een meteorietinslag. Let op: deelnemen kan alleen met een locatie waar de grond jouw eigendom is, dus niet op de gemeentegrond nabij jouw locatie.



    Stuur je foto’s in

    Leuk dat je meedoet en voor ons waarnemingen verzamelt! Met jouw foto’s kunnen we volgen hoe het inslagkuiltje veranderd door blootstelling aan weer en wind. Gebruik het formulier hieronder om je waarnemingen bij te dragen.

    Instructies

    Monitoren van inslagkuiltje

    Maak één foto recht van boven. Gebruik daarna het inzendformulier om je foto met wat gegevens aan ons toe te sturen. Zo eenvoudig is het! Met geselecteerde testlocaties voeren we een uitvoeriger onderzoek uit. Daarover lees je meer hieronder.

    Inzendformulier

      Uitvoerig onderzoek voor 3D modellen

      Aan de aangemelde testlocaties vragen we om op gezette tijden meerdere momenten foto’s te maken. Maak met je smartphone of fotcamera 20-30 foto’s recht van boven, maar maak elke foto vanaf een iets andere plek. Zorg dat er veel overlap is tussen de foto’s. Stuur je serie foto’s vervolgens per email aan: waarnemingen@werkgroepmeteoren.nl

      Met deze foto’s willen we met speciale software een 3D model van het inslagkuiltje maken. Als we dat op verschillende momenten doen, dan kunnen we daaruit hopelijk ook de verandering volgen. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe dat in zijn werk gaat.

      Een test van de 3D reconstructie van een inslagkuil die gemaakt is met de testopstelling (beeld: Sebastiaan de Vet)