Meteoren tekenen op een sterrenkaart

Creatief met meteoorwaarnemingen door vallende sterren te tekenen. Gebruik onze gnomonische sterrenkaarten van een deel van de sterrenhemel die speciaal te gebruiken zijn bij het waarnemen en bestuderen van meteoren en meteorenzwermen.

Voor het intekenen van meteoren zijn gewone sterrenkaarten (bijvoorbeeld die in steratlassen, of draaibare sterrenkaarten) niet geschikt. De gekozen projectie van de sterrenhemel op die kaarten vereist namelijk dat je de waargenomen meteoor als een gebogen streepje op de kaart zou moeten weergeven. Dat is lastig tekenen, ook omdat je een meteoor altijd langs een lijn tussen de sterren ziet oplichten. Dat probleem met gebogen streepjes heb je niet met gnomonische sterrenkaarten. Die zijn o.a. speciaal gemaakt voor meteorenwaarnemers. 

Waarom is het intekenen leuk én handig? Een meteoor behoort dikwijls tot een meteorenzwerm. Om te weten tot welke zwerm(en) de meteoren behoren die je in een nacht ziet, kun je handig de meteoren intekenen op een gnomonische sterrenkaartje. Op die manier kun je eenvoudig de radiant(en) van die meteoren bepalen, en zo ook de meteorenzwerm. Bovendien heb je aan het einde van de nacht een leuke herinnering in de vorm van een tastbaar kaartje.

 

Voorbeeld van een gnomonische sterrenkaart. Deze sterrenkaarten zijn zo ontworpen dat de vervorming van de kaart je toelaat om een meteoor als rechte lijn te tekenen. Op een normale (draaibare) sterrenkaart zou dat altijd een gekromt lijntje zijn, en dát is niet zo handig. Ideaal dus!

 

Meer over de kaartprojectie

De gnomonische kaartprojectie van de sterrenhemel maakt het mogelijk het traject van de meteoor nauwkeurig vast te leggen door met een liniaal een rechte streep te trekken tussen het punt waar je de meteoor voor het eerst zag en het punt waar je hem zag uitdoven. Als je op deze manier (in een periode dat een zwerm actief is) alle meteoren op de sterrenkaart hebt ingetekend die je in een paar uur voorbij zag komen, dan zul je opmerken, dat de meeste lijntjes elkaar snijden in één punt komen: de radiant van de meteorenzwerm.

Download kaartjes

De Werkgroep Meteoren heeft zes verschillende gnomonische sterrenkaarten, die samen een groot deel van de noordelijke sterrenhemel omvatten. De gebruikte gnomonische projectie heeft wel als gevolg dat de afgebeelde sterrenbeelden vervormd zijn afgebeeld.

Download de sterrenkaarten

 


De gnomonische sterrenkaarten zijn ooit in de jaren ’40 speciaal op glasplaat geproduceerd voor de Werkgroep Meteoren, maar zijn nu even goed bruikbaar als toen. Zodoende hebben we ze digitaal beschikbaar gemaakt voor meteoorwaarnemers in Nederland. Ideaal om eens ‘creatief’ te zijn tijdens het meteoorwaarnemen. Gebruik van de kaartjes is geheel vrij, maar geef altijd de credits aan de Werkgroep Meteoren.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email