All-sky camera’s

In Nederland staan op verschillende plekken all-sky camera’s die de heldere sterrenhemel fotograferen of filmen in de hoop een zeer heldere meteoor of vuurbol te registreren.

All-sky camera’s zijn fotocamera’s die een groothoeklens of fisheye lens gebruiken (vroeger ook wel bolle spiegels), die hele hemel tot aan de horizon kunnen vastleggen. Deze camera’s zijn iedere heldere nacht operationeel.

Vaak zijn Allsky camera’s gegroepeerd in een netwerk van camera’s die strategisch staan opgesteld. In Europa bestaan verschillende netwerken, ieder met zijn specifieke kenmerken, en meestal ieder in een specifiek land begonnen zijn maar inmiddels ook (ver) buiten hun landsgrenzen operationeel zijn. Voorbeelden zijn: FRIPON (van origine Frans, en ook in Nederland operationeel); Allsky7 (van origine Amerikaans, nu ook in Duitsland operationeel, en ook in Nederland); en European Fireball (EN) Network (van origine Tsjechisch ( met ook een Nederlandse tak, onderhouden door de Dutch Meteor Society).

Ook de Werkgroep Meteoren heeft verschillende systemen in bedrijf. Klik op de naam hieronder voor meer informatie over de cameras van de Werkgroep meteoren:

Nederlandse all-sky waarnemers

Naast de systemen van de Werkgroep Meteoren zijn er ook veel andere meteoorwaarnemers die all-sky camera’s beheren. Collectief dekken de camera’s het Nederlandse luchtruim af. Hieronder een lijst van de andere camera’s die in Nederland actief gebruikt worden voor het all-sky waarnemen. Sommige waarnemers plaatsen de resultaten op hun eigen website, neem daar vooral een kijkje.


Wil je zelf een all-sky camera opzetten en ben je op zoek naar tips en ervaringen? Neem dan contact op met de Werkgroep, we brengen je graag in contact met onze ervaringsdeskundigen.