All-sky camera’s

In Nederland staan op verschillende plekken all-sky camera’s die de heldere sterrenhemel fotograferen of filmen in de hoop een zeer heldere meteoor of vuurbol te registreren.

All-sky camera’s zijn fotocamera’s of videosystemen die een groothoeklens of fisheye lens gebruiken (vroeger ook wel bolle spiegels), die hele hemel tot aan de horizon kunnen vastleggen. Deze camera’s zijn iedere heldere nacht operationeel. Vaak zijn allsky camera’s gegroepeerd in een netwerk van camera’s die strategisch staan opgesteld. In Nederland zijn zowel individuele amateurs met vuurbolcamera’s actief, kleine netwerken én internationale allsky-netwerken.

Allsky camera’s ontwikkeld door de Werkgroep

Ook de Werkgroep Meteoren heeft verschillende allsky-systemen in bedrijf en deze dragen waardevolle data bij aan vuurbol berekeningen en gebeuretenissen met een meteorietval voor wetenschappelijk onderzoek. De technisch deskundige en contactperson hiervoor is Felix Bettonvil. Klik op de naam hieronder voor meer informatie over de allsky-camera’s van de Werkgroep meteoren:

Internationale allsky-netwerken

In Europa bestaan verschillende netwerken, ieder met zijn specifieke kenmerken, en meestal ieder in een specifiek land begonnen zijn maar inmiddels ook (ver) buiten hun landsgrenzen operationeel zijn. We stippen hier een aantal netwerken aan die in Nederland zeer relevant zijn.

FRIPON-DOERAK FRIPON is van origine Frans en er is in Nederland een tak van dit netwerk actief onder de naam DOERAK (Dutch Observers of Entries to Recover Asteroidal Krumbs). Deze Nederlandse tak van het netwerk wordt gecoordineert door dr. Sebastiaan de Vet bij de TU Delft. Lees meer over de uitbreiding van FRIPON naar Nederland en de overdracht van FRIPON-NL (DOERAK) aan de TU Delft.

Allsky7 Allsky7 is van origine Amerikaans en is zowel in Duitsland operationeel, als ook in Nederland met enkele stations. Een hiervan wordt door de Werkgroep beheert in Dwingeloo.

European Fireball Network – Het European Fireball (EN) Network is van origine Tsjechisch, en heeft een Nederlands-Belgische tak die wordt onderhouden door de amateurs van de Dutch Meteor Society.


Wil je zelf een all-sky camera opzetten en ben je op zoek naar tips en ervaringen? Neem dan contact op met de Werkgroep, we brengen je graag in contact met onze ervaringsdeskundigen.