Fenomenen

De meteoorastronomie richt zich op veel verschillende fenomenen. Het waarnemen van meteoren (‘vallende sterren‘) is het bekendste fenomeen, maar er zijn daarnaast nog tal van gerelateerde fenomenen. We zetten ze op een rij en geven je hier meer achtergrondinformatie.

Als je het over meteoren hebt, dan moet je het zeker hebben over meteorenzwermen, vuurbollen, meteorieten en planetoïden. Het zijn fenomenen die allemaal interessant zijn voor wat de meteoorwaarnemer. Zo ontstaan meteoren (‘vallende sterren’) tijdens meteorenzwermen veelal door de kleine stofdeeltjes uit de stofsporen van kometen, terwijl vuurbollen en meteorieten vaak samenhangen met grotere deeltjes, zoals materiaal dat afkomstig is van de planetoïden. Volg de links in de bovenstaande tekst, of gebruik het menu, voor meer uitleg en achtergronden bij deze fenomenen.

Meteoorwaarnemers tijdens een waarneemnacht in Nederland.

De fenomenen waarnemen

Als je wilt weten hoe je meteoren en vuurbollen kunt waarnemen, kijk dan op de speciale pagina met waarneemtechnieken waar je kunt zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Daar vind je ondermeer tips voor het visueel waarnemen (met alleen het blote oog), maar ook tips voor het maken van foto’s en verschillende andere waarneemtechnieken zoals video- en radiowaarnemingen.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email