Vuurbollen, meteorieten en planetoïden zijn nauw aan elkaar verwant. De helderste vuurbollen worden vaak veroorzaakt door grotere fragmenten met een oorsprong op één van de planetoïden in het zonnestelsel.
Als deze kleine fragmenten van planetoïden de baan van de aarde kunnen kruisen, dan kunnen hun grotere soortgenoten dat natuurlijk ook. Je treft de planetoïden niet alleen aan in banen die binnen de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter liggen. De Near Earth Objects (ook wel: ‘aardnabije planetoïden’ of ‘aardscheerders’) komen dichter in de buurt van de aarde en sommigen kruisen zelfs de baan van de aarde. Deze objecten worden dan ook nauwgezet in kaart gebracht om een inschatting te maken van hun potentiële risico’s.

Het filmpje bestaat uit 21 opnames van 20 sec gemaakt met een interval van 1 minuut (met Explore Scientific Comet Hunter MN-152 telescoop op Celestron AVX montering en aansturing vanaf Stellarium. Camera Canon EOS 77D, ISO 6400). De 20 minuten worden nu in 3 sec weergegeven. De ster rechtsonder is HIP 49370 (magnitude = 9,05). Zie ook: Sky & Telescope.
Van alle duizenden planetoïden zijn er enkele planetoïden die een Nederlandse naam dragen. Sommige van deze Nederlandse planetoïden zijn onder andere vernoemd naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt met het metoorwaarnemen.