Vuurbol melden

Heeft u een heldere vuurbol gezien? Gebruik dan de onderstaande link naar de interactieve website om de vuurbol tegelijk te melden bij het internationale vuurbollenmeldpunt en de Werkgroep Meteoren. Wij zijn erg blij met uw waarneming!

Maak nu een vuurbolmelding! Je kunt melding maken van je vuurbol via het formulier van het internationale vuurbolmeldpunt.

Uw melding van een vuurbol worden voor verschillende dingen gebruikt. Allereerst om te bekijken of de vuurbol is gefotografeerd of gefilmd door een van de automatische foto- en videocamera’s die in Nederland en elders in Europa staan opgesteld. Daarnaast kunnen we met uw melding een eerst ruwe inschatting van de baan maken. Vuurbollen die zeer helder zijn geweest, kunnen in zeldzame gevallen een meteoriet opleveren. Met de vuurbolmeldingen en instrumentwaarnemingen kunnen we dus ook bepalen of er een zoektocht naar een meteoriet moet worden gestart. 

Indien de vuurbol is gefotografeerd kunt u dat terugvinden op de websites van deze verschillende all-sky camera’s of in de databases van het internationaal meldpunt. Meer weten over vuurbollen? Bezoek dan deze pagina over vuurbollen.

Let op: In principe reageren wij niet op uw melding. Wij zullen alleen contact met u opnemen als uw melding daartoe aanleiding geeft. Meld je vuurbol daarom uitsluitend via het meldingsformulier. Heb je andere vragen of heb je iets anders aan de hemel gezien, maar het is geen vuurbol, gebruik dan het contactformulier op de contactpagina.

Toevallig een vuurbol vastgelegd?

Heb je een vuurbol vastgelegd op je beveiligingscamera, of tijdens het autorijden met een dashboardcamera? Maak een vuurbolmelding én neem ook apart contact op met de Werkgroep via onze contactpagina. Naast de waarnemingen die via het vuurbolmeldpunt worden gemeld, zijn we in sommige gevallen ook geïnteresseerd in aanvullend beeldmateriaal van vuurbollen.

vuurbolmelden