Meteorendag der Lage Landen

De Meteorendag der Lage Landen is dé dag voor meteoorwaarnemers én -liefhebbers uit zowel Nederland en België. Op deze dag krijg je een beeld van wat er speelt op het gebied van meteoorwaarnemen en het wetenschappelijk onderzoek. Centraal staat het uitwisselen van eigen ervaringen met het waarnemen van meteoren, vuurbollen en (micro)meteorieten.

Laatste update: 21 november 2022

Op deze pagina publiceren we elk jaar het programma van de actuele editie. In 2022 wordt de dag op zondag 27 november georganiseerd bij Sterrenwacht Halley, te Vinkel (Noord-Brabant). De bijeenkomst ambieert een kennisdag te zijn voor alle geïnteresseerden in meteoorwaarnemingen in het Nederlandse taalgebied van Nederland en België. De toegang is gratis.

Het logo van de Meteorendag der Lage Landen symboliseert de gemeenschappelijke interesse voor het waarnemen van meteoren in het Nederlandse taalgebied.

Programma voor de editie 2022

Het programma voor 27 november is hieronder te vinden. We hebben een divers programma samengesteld dankzij de aanmeldingen van presentaties. Deze zijn gegroepeerd in blokken rondom de vier thema’s radio; meteoren en vuurbollen; meteorieten en community.

VanTotSprekerOnderwerp
10.0010.25Inloop met koffie/thee en iets lekkers
10.2510.30OrganisatieAlgemeen welkom
10.3011.00Job GeheniauMeteorendetectie met behulp van radioreflectie
11.0011.30Antonio Martinez Picar,
Royal Observatory of Belgium
Narrow pass-band filtering technique for radio meteor automatic detection
11.3012.00Hervé Lamy, BIRA (via Teams)BRAMS: current status and possible short/mid-term changes for radio meteor observations
12.0013.00Lunch bij Het Venster, groepsfoto
13.0013.30Tammo Jan DijkemaKlussen met een Global Meteor Network camera
13.3014.00Sebastiaan de Vet, TU Delft Het DOERAK vuurbolcameranetwerk en infrageluidproject DelftBOOM
14.0014.30Felix BettonvilOntwikkeling van de ‘daglichtdriehoek’ voor vuurbolwaarnemingen
14.3015.00Gert Jan NetjesEen afdaling in de krater Rheasilvia (Vesta) aan de hand van meteorietslijpplaatjes
15.0015.30Pauze + demo’s Meteoriet slijpplaatjes en Delft Meteorite Lab
15.3015.45Sebastiaan de Vet, KNVWSUitreiking Hugo van Woerdenprijs KNVWS
15.4516.00Dušan BettonvilDušan’s Dark Flight Simulator
16.0016.15Felix BettonvilEen terugblik op IMC 2022 in Hongarije en een vooruitblik naar het IMC 2023 in Redu, België.
16.1516.30Michiel RodenhuisVooruitblik werkgroepexcursie naar de Nördlinger-Ries inslagkrater in Duitsland
16.30Afsluiting en aansluitend vertrek voor eten in Heesch

Deel jouw verhaal en ervaringen

Het belangrijkst verhaal in het programma ontbreekt echter nog: dat van jou! Na ruim twee jaar meteoorwaarnemen op afstand willen we ook graag van jou horen. Wil je een eigen verhaal bijdragen aan het programma, dan kan dat! Meld je met je dan aan vóór 12 november en vermeld je bijdrage bij je aanmelding (let op: de aanmeldtermijn voor bijdragen is verstreken).

Uitreiking Hugo van Woerdenprijs 2020

De Hugo van Woerdenprijs is een onderscheiding die wordt toegekend aan jeugdleden van KNVWS lidorganisaties. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor jongeren die gezien hun leeftijd een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De KNVWS heeft besloten om de prijs van 2020, die wegens de coronapandemie nog niet eerder kon worden uitgereikt, op de meteorendag uit te reiken aan Dušan Bettonvil, voor het ontwerp van een computerprogramma dat de fragmentatie van vuurbollen berekent en eventuele resten in het dark-flight traject volgt.

Lunch

We zullen tijdens de Meteorendag gezamelijk lunchen bij ‘Het Venster’, op loopafstand van Halley. We verzorgen met hen een aantrekkelijke lunch voor € 15 p.p., excl. koffie, melk e.d. Op het menu staan soep, kroket naar keuze (vega, vis, vlees) en allerlei broodjes. Dieetwensen kun je bij je aanmelding doorgeven.

Aanmelden Meteorendag

In verband met de logistiek vragen we alle genodigden en geïnteresseerden zich aan te melden via de onderstaande aanmeldknop. Aanmelden is nog mogelijk tot zondag 20 november, dan sluiten we de aanmeldtermijn.

De aanmeldtermijn is op 20 november 23:59 uur gesloten.

Meer informatie en vragen?

Wil je in contact komen met de organisatie van de Meteorendag der Lage Landen? Stuur dan een email naar: meteorendag {apestaartje,;} werkgroepmeteoren.nl