DAARO!

DAARO! is ontworpen als een daglicht Allsky systeem en het nieuwste type All-sky camera. Vuurbollen dringen onze dampkring immers niet alleen ’s nachts binnen, maar kunnen ook overdag te zien zijn indien ze heel helder zijn.

Vastleggen van daglichtvuurbollen vereist een heel andere techniek, omdat langdurende tijdopnames (typisch 1 – 3′ belichtingstijd ’s nachts) overdag niet mogelijk zijn. Voor het monitoren van daglicht meteoren dient gebruik gemaakt te worden van video-technieken. Van belang is dat de resolutie van de camera hoog is, bij voorkeur vergelijkbaar met de nacht camera’s (typisch 20Mpxl). De data volumes als gevolg hiervan zijn zeer hoog, in de orde van 250Gb / 24uur.

DAARO! is een gemodificeerde top-end surveillance camera, met 180 graden beeldhoek, 12 Mpxl readout met 25 beelden per seconde. DAARO! staat opgesteld naast BINGO!, te ASTRON, Dwingeloo.

DAARO! (voorgrond) en BINGO! (achtergrond links), naast elkaar te ASTRON, Dwingeloo.

Complicatie bij vuurbollen overdag is dat sterren die als referentiepunten gebruikt worden dan niet zichtbaar zijn. De camera is daardoor ook ’s nachts operationeel, met een dan langere belichtingstijd, waarmee meer dan voldoende referentie sterren beschikbaar zijn. Dit type camera is heel gemakkelijk in gebruik, maar dient te worden aangepast voor optimale scherpte. De astrometrische kwaliteit en gevoeligheid zijn hoog.

Daglichtdriehoek

De werkgroep realiseert met de DAARO! daglichtdriehoek een unieke waarneemnetwerk in Nederland, dat sterk complementair is aan andere (nacht)vuurbolnetwerken. Met de plaatsing van camera’s in Dwingeloo, Leiden en Nijmegen dekt dit netwerk het Nederlandse luchtruim af en daarmee is het netwerk als enige in staat om dacglicht vuurbollen te detecteren.

Gedetailleerde informatie over DAARO! Felix Bettonvil (2019) Daytime fireball capturing. Proceedings of the IMC, Bollmannsruh, Germany, 2019