Meteorietenweekend 2-3 juni in Utrecht2 minuten leestijd

Zelden vallen er in één jaar zoveel bijzondere lustrums samen als in 2018. Zo was het op 1 mei j.l. precies 75 jaar geleden dat de illustere voorganger van de Werkgroep Meteoren, de Astroclub, werd opgericht. Daarnaast is het komende de zomer, op 7 augustus, ook 65 jaar geleden dat de allereerste meteorenfoto in Nederland werd gemaakt.

Er is in 2018 nóg een bijzonder jubileum te vieren. Namelijk het 175-jarig jubileum van de grootste meteoriet van ons land. Op 2 juni 1943 vond een meervoudige meteorietinslag plaats waarbij twee meteorieten neervielen in de weilanden nabij de stad Utrecht. Ter gelegenheid van dit ‘inslaglustrum’ organiseren we in samenwerking met sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht een speciaal meteorietenweekend.

De grootste meteoriet van Nederland. Op 2 juni 1843 sloegen twee fragmenten van deze meteoriet in nabij de stad Utrecht. Dit is het Loevenhoutje: de kleinste van de twee, maar desondanks nog indrukwekkend qua afmetingen. Foto: Sebastiaan de Vet

Wat is er te doen?

Op zaterdag 2 juni, precies 175 jaar na dato, is er een bijzonder avondprogramma. Je kunt dan uiteraard de Utrecht-meteoriet bewonderen, lezingen volgen en de informatiestand van de Werkgroep bezoeken. Speciaal voor de leden van de Werkgroep Meteoren hebben we voor deze avond een kortingsactie bedongen; leden hebben hiervan al apart bericht gehad. Ook als je geen lid bent, koop je je kaartje eenvoudig en snel via de onderstaande website.

Ook zondag 3 juni staat in het teken van meteorieten. Zo is er een speciale science show over meteoren en meteorieten. Tijdens het meteorietenspreekuur kunnen bezoekers met een bijzondere steenvondst terecht bij onze deskundige van het Meteoriet Documentatie Centum (MDC).

Alle details over de activiteiten in het Utrechtse meteorietenweekend zijn nu online te vinden op:

www.sonnenborgh.nl/meteorietenweekend

Lees verder:
Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email