Perseïden 2021: gunstige omstandigheden en een kleine verrassing

De gunstige weersomstandigheden en maanfase maakte de Perseïden van dit jaar weer een bijzondere belevenis. De maximumactiviteit bleef enigszins achter, maar de zwerm verraste met een onverwachte uitbarsting op 14 augustus (al was die niet uit ons land zichtbaar). Meteoorwaarnemer Felix Bettonvil blikt terug op zijn waarneemsessie op een berg nabij Sarajevo.

Ten tijde van de het maximum van de Perseïdenzwerm bevond werkgroeplid Felix Bettonvil zich de laatste jaren eigenlijk altijd in het buitenland. Doorgaans zijn ze dan samen met kinderen en studenten van het Petnica Science Center op een donkere locatie op de berg Debelo Brdo in het zuidwesten van Servië. Vanwege de corona-omstandigheden ging dat dit jaar niet door en hebben ze in plaats daarvan, met familie en een klein team, de Perseïden waargenomen nabij de berg Bejlasnica (2.070 m). Bejlasnica ligt op 20 kilometer van Sarajevo en was destijds heel bekend vanwege de Olympische spelen in 1984.

De weersomstandigheden waren behoorlijk goed, met in de nacht op 11/12 augustus eerst nog waar lichte cirrusbewolking en de nacht 12/13 volledig helder. Het zal voor zich spreken dat de sterrenhemel prachtig is, niet vergelijkbaar met wat we vanuit Nederland kunnen zien, en met name de Melkweg springt er op zulke mooie plekken uit. Deze was zo indrukwekkend dat niet alleen een witte gloed zichtbaar was, maar ook de donkere stofgebieden en zelfs indicatie van helderheidstinten te zien waren. Ze wilden zich dit jaar volledig richten op visueel waarnemen. Geen camera’s voor foto of video, maar alleen tellen van meteoren, welke achteraf naar IMO zouden worden gestuurd. Felix, en zonen Dušan en Uroš gingen allen van start, ieder met zijn eigen waarnemingsmethode (Felix insprekend op een voice recorder app, de kinderen de meteoren opschrijvend op stroken papier). Alle drie vonden we dat de hemel niet spectaculair donker was, we hebben donkerdere hemels meegemaakt, en de grensmagnitude bedroeg maximaal +6.4. Ze wijten dit toch een beetje aan de nabijheid van Sarajevo.

De Perseïden lieten zich goed zien: de eerste nacht was overduidelijk de voornacht met gemiddeld 1 Perseïde per 2-3 minuten. De maximumnacht begon ook zo, maar gaandeweg de nacht, met een hoger komende radiant, steeg het aantal tot gemiddeld 1 per minuut. De meteoren hadden gemiddelde helderheid, de helderste exemplaren waren -2, met een enkele -3. Vuurbollen werden beide nachten niet gezien. Ruwweg vertalen de aantallen op de maximumnacht zich in een ZHR van 80, wat zich vertaalt in een gewone activiteit. “Het was leuk de Perseïden weer in volle glorie te kunnen zien!”, aldus Felix Bettonvil vanaf zijn vakantieadres.

Weerstation op de berg Bejlasnica. Foto: Felix Bettonvil.

Ook in Nederland waren de omstandigheden erg gunstig, met redelijke helder weer rond het maximum, al waren er wisselende meldingen over mist en hoge sluiers. In stedelijke gebieden bleven de aantallen achter als gevolg van de lichtvervuiling. In Den Haag werden er in 2 uur tijd niet meer dan 15 meteoren waargenomen terwijl elders in het land op donkere plekken de aantallen wel hoger lagen. Op verschillende locaties organiseerden verenigingen en sterrenwachten kijksessies voor leden, donateurs en publiek. Hieronder enkele berichten en beelden van hun social media.
Onverwachte uitbarsting

Op zaterdagochtend 14 augustus 2021 vertoonde de Perseïden een onverwachte uitbarsting tussen 08:00 en 11:00 Nederlandse tijd, zo melden de internationale organisatie voor Meteoorwaarnemers IMO en de nieuwssite voor meteoorwaarnemers MeteorNews. Het aantal meteoren was 2 à 3 keer hoger dan de gebruikelijke maximumactiviteit in de nacht van 12-13 augustus. Vanwege het tijdstip was de uitbarsting visueel niet te zien vanuit Nederland, maar wel door waarnemers in de VS en Canada. Lees verder in dit artikel.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email

Categorieën: