Onverwachte uitbarsting van Perseïden op 14 augustus

Op zaterdagochtend 14 augustus 2021 vertoonde de Perseïden een onverwachte uitbarsting tussen 08:00 en 11:00 Nederlandse tijd, zo melden de internationale organisatie voor Meteoorwaarnemers IMO en de nieuwssite voor meteoorwaarnemers MeteorNews. Het aantal meteoren was 2 à 3 keer hoger dan de gebruikelijke maximumactiviteit in de nacht van 12-13 augustus. Vanwege het tijdstip was de uitbarsting visueel niet te zien vanuit Nederland, maar wel door waarnemers in de VS en Canada.

Pierre Martin, een meteoorwaarnemer die visueel waarnam vanuit Ottawa (Canada) maakte melding van “meerdere Perseïden per minuut met veel uitbarstingen, soms 3-4 in een seconde“. De uitbarsting vond plaats  tussen 8 en 11 uur Nederlandse tijd onder een heldere hemel met een grensmagnitude van 6,7 (ideale waarneemomstandigheden). Uit zijn intervaltellingen van 5 minuten is een piek vastgesteld met een ZHR = 210 ± 20 per uur.

De uitbarsting werd ook geregistreerd door radiowaarnemingen van het International Project for Radio Meteor Observation. Daar zag men de detecties stijgen tot boven het normale niveau tot een piek die ruwweg 3 keer hoger leek dan de maximale ZHR voor de Perseïden.

Ook videowaarnemingen bevestigen de uitbarsting. De uitbarsting vond plaats op een geschikt moment voor het CAMS-videonetwerk in Verenigde Staten. Ook de waargenomen activiteit met deze camera’s komt goed overeen met de visuele en radio waarnemingen van de uitbarsting.

Perseïden-uitbarsting van visuele waarnemingen door Pierre Martin in Ottawa, Canada. (Bron: Meteornews)

Eerste reconstructie

Uit de eerste reconstructies blijkt dat de uitbarsting plaatsvond op zonnelengte 141.474 ± 0,005 graden (equinox J2000.0) met een ZHR-intensiteit van 130 ± 20 per uur bovenop de normale aantal van ~45 per uur van de jaarlijkse Perseïden-activiteit. Deze activiteit houdt mogelijk verband met de eerdere kleinere oplevingen in aantallen meteoren die ook in 2018 en 2019 werden waargenomen. De uitbarsting van deze omvang was echter niet voorzien en komt niet overeen met een bekende kruising van de stofsporen van de komeet 109P/Swift-Tuttle die verantwoordelijk zijn voor de Perseïden.


Bronnen: Strong Perseids Outburst on August 14, 2021 ~06-09 UT! // Perseid meteor outburst 2021 // Unexpected Perseid Meteor Outburst on 14 August 2021