Aanmelden voor buitenlandexcursie Nördlinger-Ries inslagkrater

In het voorjaar van 2024 organiseert de Werkgroep Meteoren een excursie naar de Nördlinger Ries. Hier vond ergens rond de 14,8 miljoen jaren geleden een inslag plaats door een meteoriet met een geschatte omvang van 1,5 km. De impact was enorm: Er vormde zich een krater met een doorsnee van 24 km. Wil je deze bijzondere plek ook ontdekken, én meer leren over de vorming? Meld je dan tot 31 januari 2024 aan voor de buitenlandexcursie.

Binnen de krater werd het gesteente deels vloeibaar en vormde zich een vlakke bodem bijna 100m meter lager dan het omringende landschap. Nu nog zijn de sporen van de inslag nog overal te zien, met veel vindplaatsen van bijzondere gesteentes zoals shatter cones en impact-breccias zoals sueviet. Interessant is ook dat  nog tot de jaren ’60 van de vorige eeuw werd gedacht dat het hier om een vulkanische krater ging. Aan de hand van de specifieke gesteentes die ontstaan bij grote impacts is toen door geologen Eugene Shoemaker en Edward Chao aangetoond dat het om een meteorietkrater gaat. De Nördlinger Ries is de dichtstbijzijnde inslagkrater die je vanuit Nederland kan bezoeken. Het stadje Nördlingen bevindt zich in zuid-Duitsland, in het grensgebied van de Schwäbische en Fränkische Alb.

Over de excursie

De excursie vindt plaats in het weekend. We hebben hiervoor twee opties: 22/25 maart en 12/15 april. De excursie zal plaatsvinden op het weekend met de meeste aanmeldingen. De vrijdag en de maandag zijn reisdagen, zaterdag en zondag staan in het teken van het bezoek aan de inslagkrater.

Op de zaterdag beginnen we in Nördlingen met een bezoek aan het Rieskrater Museum. In dit interessante museum wordt aan de hand van de laatste stand van de wetenschap de ontstaansgeschiedenis van de krater uitgelegd. In de ochtend verkennen we ook de charmante stad en beklimmen we de kerktoren, gebouwd met inslaggesteentes. In de middag maken we onder leiding van een lokale expert een excursie naar een geologische vindplaats in de omgeving van Nördlingen, waar we zelf op zoek kunnen gaan naar interestante gesteentes. Op de zondag gaan we verder op pad en maken we een bustour met een lokale gids. We maken diverse stops en wandelingen op interessante plekken in de krater. Niet alleen de geologie, maar ook de natuur en de menselijke geschiedenis van de krater komt aan bod. Ook staat een bezoek aan een gerenommeerde bierbrouwerij op het programma.

We verblijven drie nachten (vrijdag tot maandag) in het JUFA Hotel Nördlingen. Dit is een beetje een kruising tussen een jeugdherberg en een hotel. Aangenaam en van alle gemakken voorzien, maar redelijk betaalbaar. Er is keuze tussen 1- en 2-persoonskamers. Ontbijt is inbegrepen.

Uitzicht vanaf de grote kerktoren in het over Nördlingen. Foto: Sebastiaan de Vet

Kosten en organisatie

De organisatie van de Werkgroep Meteoren regelt de overnachtingen (3x), het museumbezoek, en de excursies inclusief lokaal vervoer. Hiervoor zijn de geraamde kosten €400,- p.p. op basis van 10-15 deelnemers. Deelnemers verplichten zich de werkelijke kosten, gedeeld door het aantal deelnemers, te betalen.

Vervoer naar Nördlingen en terug dienen door de deelnemers zelf verzorgd te worden, al wil de organisatie dit wel faciliteren. Verschillende opties zijn mogelijk, zoals samen rijden in een aantal eigen auto’s of een busje huren. De trein is een comfortabele en milieuvriendelijke opties. De reis va Utrecht naar Nördlingen duurt zo’n 6,5 uur en op het moment van schrijven kost een retourtje 2e klas €114,-. Behalve het ontbijt zijn de overige maaltijden en andere uitgaven voor eigen kosten.

Inschrijven

De inschrijving is open tot 31 januari 2024 en kan via de website: https://werkgroepmeteoren.nl/ries. Dan wordt het weekend gekozen en worden de kamers en excursies vastgelegd. Latere aanmelding blijft mogelijk maar deelname is dan niet gegarandeerd. De excursie is ook open voor niet-leden van de werkgroep, een lidmaatschap voor een jaar is dan inbegrepen.

De kerktoren in Nördlingen die bestaat uit het inslaggesteente Sueviet. Foto: Sebastiaan de Vet

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de webpagina van de buitenlandexcursie, of direct met het formulier hieronder.


    Categorieën: