Vuurbol maakt furore op vrijdagavond 20 november 2020

Op vrijdagavond 20 november 2020 om 18:55:19 MET is vanuit verschillende delen van Nederland een vuurbol waargenomen. Veel mensen zagen de vuurbol. Meer dan 500 mensen maakten melding van het fenomeen en er zijn ook camerabeelden van de vuurbol. Heb je ook iets gezien? Deel je waarneming met het vuurbolmeldpunt, ook als je foto’s of film-materiaal hebt.

Zaterdagochtend hadden al meer dan 400 ooggetuigen via het internationale vuurbolmeldpunt waarnemingen doorgegeven. Zondag was de teller al opgelopen tot ruim 500. Van de binnengekomen meldingen kwam het overgrote deel uit Nederland via de landelijke Werkgroep Meteoren (n=448). Daarnaast waren er ook enkele waarnemigen vanuit Duitsland en België. Vanuit Drenthe werd de vuurbol vastgelegd met de allsky vuurbolcamera DAARO! die door Felix Bettonvil van de Werkgroep Meteoren wordt beheerd.

Onze allsky vuurbolcamera DAARO! heeft de vuurbol van 18:55:19 MET vastgelegd. Deze was circa 20 seconden zichtbaar, vanuit Dwingeloo was dat laag in het noorden net onder de Grote Beer. Foto: Felix Bettonvil / Werkgroep Meteoren.

Resultaten van de eerste reconstructie

Op basis van een reconstructie van ooggetuigen (n=393) kwam de meteoroïde boven de provincie Groningen de atmosfeer binnen en doofde deze boven de Noordzee uit. Verschillende waarnemers maakte melding van fragmentatie van de vuurbol. Als er iets aan materiaal zijn overgebleven, dan is dat in de Noordzee zijn beland en niet meer te bergen.

De eerste resultaten van de analyse van videobeeld bevestigen dat het een vuurbol betrof. De geven ook een ruw indicatie van de vuurbol. De beginhoogte lag ruwweg op 85 km en de eindhoogte op 55 km en de gemiddelde snelheid bedroeg 20 km/s. De oorsprong van de vuurbol is nog onbekend.

Een automatisch gegenereerde kaart op basis van 393 waarnemingen die zaterdagochtend waren gemeld via het vuurbolmeldpunt. Op deze ‘hittekaart’ zijn de rode kleuren de gebieden met de meeste waarnemers. De groene placemarker is het startpunt en de rode het eindpunt van de vuurbol. Meldingen van de vuurbol kwamen tot op heden vooral vanuit Nederland, maar ook uit België en Duitsland. Kaart en data via het internationale vuurbolmeldpunt van IMO.

Maak melding bij het vuurbolmeldpunt

Als je deze vuurbol hebt gezien, maak dan een melding van je waarneming bij het vuurbolmeldpunt. Via deze link kom je direct op het meldingsformulier. Benieuwd naar wat er met jouw melding gebeurd? Je kunt op de website van de international meteorenorganisatie IMO het resultaat van alle binnengekomen meldingen zien.

Meer waarnemingen en (video)beelden van de vuurbol

Hieronder meer beelden van werkgroepleden alsmede de opnames van andere allskys in Nederland. Heb je een foto of video van de vuurbol? Deel deze dan op sociale media. Hieronder de beelden die via sociale media van deze vuurbol zijn gedeeld.


Laatste update: 22 november 2020, 10:00 uur. Dit artikel wordt niet meer geüpdatet.

Categorieën: