Aardscheerder duikt even de atmosfeer boven Nederland in en uit

Dinsdagochtend omstreeks 05:53 uur plaatselijke tijd vloog een vermoedelijk komeet- of planetoïdeachtig object de aardatmosfeer binnen, om die vervolgens enkele tientallen seconden later weer te verlaten. De earthgrazer, of aardscheerder, is een betrekkellijk zeldzame verschijning tussen de duizenden meteoren en tientallen vuurbollen die jaarlijks boven Nederland zichtbaar zijn. Meer dan 110 mensen hebben de vuurbol in de vroege ochtend ook gezien.

Ruim 110 waarnemers uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk maakte melding van de vuurbol bij het internationale vuurbolmeldpunt van IMO. Bekijk hier het resultaat.

Meteoorwaarnemer Felix Bettonvil van de Werkgroep maakte een eerste ruwe reconstructie op basis van triangulatie van 2 camerabeelden. Dat deed hij op basis van beelden vanuit Utrecht van camera HHEBBES! en die van DAARO! te Dwingeloo. De vuurbol bewoog met 34 km/s, bereikte een hoogte van 90 km, en de heliocentrische baan laat zien dat het om een object met verste punt tussen Mars en Jupiter, en lage inclinatie gaat. De aardscheerder werd door meerdere Allsky-cameras en video’s in Nederland vastgelegd. Voor veel waarneemveteranen was dit een unieke vuurbol. Meteooronderzoeker Denis Vida van Western University (Canada) / Global Meteor Network, alsmede CAMS Benelux en Marco Langbroek, rapporteren allemaal vergelijkbare resultaten. Conclusie is dat het een kortperiodieke komeet betrof uit de Jupiter familie.

De aardscheerder vastgelegd door de allskycamera DAARO!. Foto: Felix Bettonvil.

Meteoorwaarnemer Marco Langbroek publiceerde een eerste berekening van het traject op basis van camerabeelden gemaakt vanuit stations in Nederland.

Meer waarnemingen

Hieronder meer beelden van werkgroepleden alsmede de opnames van andere allskys in Nederland. De aardscheerder is ook door Duitse Allsky7 camera’s vastgelegd, kijk hier.

Categorieën: