In het dorp Odiliapeel, gemeente Uden, is op 9 september 2021 een monument onthuld voor de meteoriet die op 12 juni 1840 insloeg in de nabijgelegen Staartjespeel. De plaatsing van het monument gebeurde op initiatief van Sterrenwacht Halley.
Het monument staat midden in het dorp op het geheel nieuwe Terraveenplein, dat op 9 september feestelijk werd opgeleverd. Bij die gelegenheid onthulden wethouder mevrouw Ingrid Verkuijlen van Uden en Halleyjeugdlid Lenn van Schadewijk, woonachtig in Odiliapeel, het monument (foto, met rechts Halleylid Anton Valks)..
Sinds 1840 zijn tot nu toe slechts zes meteoorstenen geborgen en bewaard gebleven. In 2020 was het 180 jaar geleden dat de meteoriet neerkwam in Uden. Een goede aanleiding dus om te komen tot een blijvende herinnering aan deze bijzondere historische gebeurtenis. Dat werd dus een het monument.

Halleylid Anton Valks maakte het ontwerp en bouwde het kunstwerk ook helemaal zelf. Dat deed hij op het voorplein van de sterrenwacht. Met twee grote houten mallen vervaardigde hij twee halve bollen van beton. Nadat die halve bollen gereed waren, zijn ze op elkaar gezet, waarna Anton aan de slag ging om van de bol een aardglobe te maken. Met een beitel bouchadeerde hij de oceanen, hij maakte die ruw; een secuur en zwaar werk, dat soms zittend of liggend moest worden verricht. Maar het resultaat mag het zijn!
De continenten zijn dus ruw weergegeven en de continenten glad. De bol is verder afgewerkt en voorzien van een anti-graffiti-coating. Ter hoogte van Nederland bracht Anton een ornament aan die de meteoriet ‘Uden’ voorstelt. Daaronder een tekstbordje met enige uitleg en een QR-code, waarmee men het verhaal van de ‘Uden’ kan oproepen. In de (holle) aardglobe is een tijdcapsule geplaatst, met informatie over de meteoriet ‘Uden’ en Sterrenwacht Halley, een klein fragmentje van een echt meteoriet en twee iconische voorwerpen uit het coronatijdperk (mondkapjes).
In 2019 nam Sterrenwacht Halley ook het initiatief om de meteoriet ‘Uden’ tijdelijk terug te laten keren naar Uden, en vond daarvoor Museum Krona aan zijn zijde. De meteoriet behoort tot de collectie van het Noordbrabants Museum.Dat initiatief lukte. Het museum bouwde een fraaie tentoonstelling op rond de meteoriet, maar helaas heeft niemand die kunnen bewonderen. De lockdown vanwege de pandemie duurde te lang en musea moesten vanwege de deuren gesloten houden. Noodgedwongen werd de expositie rond Pasen 2021 weer opgebroken. Er zijn ideeën om de tentoonstelling van de ‘Uden’ in 2022 opnieuw op te bouwen bij Museum Krona. Hopelijk kunnen die worden verwezenlijkt.