Maak kennis met onze aspirant-bestuursleden Esther en Michiel

Het bestuur van de werkgroep krijgt binnenkort versterking van twee nieuwe bestuursleden: Esther Hanko en Michiel Rodenhuis. Hun benoeming staat op de planning van de Algemene Ledenvergadering die binnenkort (online) op de planning staat. Je kunt nu alvast kennismaken met deze aspirant-bestuursleden, we laten ze hieronder zelf aan het woord om zich zelf voor te stellen.

Esther Hanko

Ik ben Esther Hanko, ik woon in Purmerend met partner en 2 katten en ben sinds 2012 actief visueel waarnemer. Tijdens het waarnemen komt er altijd wel minimaal een heldere meteoor langs, soms zo helder dat het hele waarneemveld oplicht en de telescoop even een schaduw heeft. Dit zijn gouden momenten en daarom probeer ik altijd wel de grote zwermen mee te pikken.

Sinds 2015 werk ik als outreach-coördinator bij het Anton Pannekoek Instituut, het astronomie-instituut van de Universiteit van Amsterdam en met die pet op vind ik het interessant om te kijken naar de communicatie over meteoren(zwermen). Ik heb dus van mijn hobby mijn werk gemaakt, en blog ook op oetie.nl over sterrenkunde. Daarnaast geniet ik van mijn moestuintje en van sportklimmen (waarmee ik dan in ieder geval één hobby heb waarvoor je niet afhankelijk bent van het weer)“.

Esther tijdens een livestream van de KNVWS Werkgroep Astrofotografie.

Michiel Rodenhuis

Mijn naam is Michiel Rodenhuis, ik ben in het dagelijks leven werkzaam als coördinator instrumentatie bij NOVA, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie. Oorspronkelijk ben ik aan de TU Delft afgestudeerd als ingenieur Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Na mijn afstuderen heb ik een tijd gewerkt aan computersimulaties van ruimtevaartmissies, onder andere bij het Europese vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt. Later heb ik aan de Universiteit Utrecht mijn promotieonderzoek gedaan, waarbij ik aan technieken gewerkt heb om exoplaneten waar te kunnen nemen. Dankzij mijn achtergrond kan ik in mijn huidige werk een brug slaan tussen de techniek en de wetenschap, wat ik een fantastische baan vindt!

Voor veel mensen zijn meteoren een van de meest fascinerende hemelverschijnselen, dankzij hun wat mysterieuze en onvoorspelbare -maar tegelijkertijd ook best voorspelbare- karakter. Ik ben daar zeker geen uitzondering op. Wat meteoren in mijn ogen heel speciaal maakt is dat je met je eigen ogen kan waarnemen hoe de planeet aarde een interactie ondergaat met het nabije heelal.

Uit mijn kindertijd, die ik in Denemarken doorbracht, kan ik mij herinneren dat we vaak op late zomeravonden vallende sterren konden zien. Ongetwijfeld waren dat Perseïden, maar daar had ik toen nog geen idee van. Wat ik wel weet was dat het een streek en een tijd was met veel minder straatverlichting dan tegenwoordig hier in Nederland, en dat je zo dus vanzelfsprekend veel meer oog had voor deze mooie hemelverschijnselen.

Afgelopen zomer had ik nog in Italië een prachtige meteoren-ervaring. Ik was met mijn gezin op vakantie op het eiland Lipari, aan de noordkant van Sicilië. Het was wederom ten tijde van de Perseïden en wij maakte ’s avonds een boottocht om in het donker de lavastromen van vulkaaneiland Stromboli goed te kunnen zien. Op de terugweg voeren we meer dan een uur over de pikdonkere middellandse zee, precies met Perseus achter ons. Voortdurend zagen we meteoren die van achteren komend ons aan de hemel telkens voorbij schoten. Een onvergetelijke ervaring”.

Heb je vragen voor onze aspirant-bestuursleden? Meld je dan aan voor de digitale ALV (binnenkort bericht) en stel ze tijdens de online vergadering.

Categorieën: