In herinnering: Kees de Jager (1921-2021)

Op 27 mei 2021 is Prof. dr. Kees de Jager, nestor van de Nederlandse sterrenkunde, overleden in zijn woonplaats Den Burg. De Jager stond voornamelijk bekend om zijn onderzoek naar de zon en zijn inspanningen om sterrenkunde te populariseren, maar hij is – vooral in de beginjaren – ook van grote betekenis geweest voor de Werkgroep Meteoren. Mede door zijn stimulerende inzet en adviezen is de werkgroep tot grote bloei gekomen en zijn uiteenlopende waarneemmethodes en technieken ontwikkeld waarvan de werkgroep nog steeds profijt heeft.

Kees de Jager (29 april 1921 Den Burg, Texel – 27 mei 2021 Den Burg, Texel) zat in de periode van Duitse bezetting ondergedoken op de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh met zijn medestudent Hans Hubenet. In de nachtelijke uren deed hij als onderduiker mee aan de Lyriden waarneemactie van Astro Club onder pseudoniem J.C. Gadeer. Na de oorlogsjaren nam hij de Perseïden waar in de zomers van 1946 en 1947 en organiseerde hij grote waarneemacties met studenten. De Jager was van 1948-1959 voorzitter van de Werkgroep en volgde daarmee Hugo van Woerden op. Hij blies met anderen nieuw leven in de club en het actief waarnemen van meteoren. De Jager had altijd oog voor de amateurs: hij droeg bijvoorbeeld bij aan het maken van de eerste meteoorfoto in Nederland door een cameralens aan Machiel Alberts te doneren. Later benutte De Jager het netwerk meteoorwaarnemers voor de eerste waarnemingen van kunstmanen, zoals Spoetnik en de satellieten die erna volgden. Daarmee legde hij de basis voor de kunstmaandienst en zo ook het hedendaagse ruimteonderzoek in Nederland. In latere jaren was Kees de Jager, samen met Hugo van Woerden, ook betrokken bij de realisatie van het All Sky System Netherlands (ASSN).

Benoeming tot erelid

Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag op 29 april, deed het bestuur de leden het voorstel om Kees de Jager te benoemen tot erelid. Tijdens een speciaal georganiseerde ALV werd Kees de Jager op 15 mei 2021 officieel benoemd tot erelid van de vereniging, het derde in haar bestaan na Machiel Alberts en Hugo van Woerden. Kees de Jager werd op de hoogte gebracht van de bijzondere benoeming door zijn zoon, aan de hand van een videoboodschap. Kees was verheugd met het nieuws en deelde zijn hartelijk dank en waardering aan het bestuur en leden van de vereniging. Het eerbetoon deed hem persoonlijk goed. Op 27 mei j.l. overleed hij.

De Nederlandse sterrenkundige amateurgemeenschap verlies met het overlijden van Kees de Jager een inspirerende persoon. Sebastiaan de Vet, secretaris van de Werkgroep Meteoren en voorzitter van de KNVWS: “Als popularisator was Kees de Jager decennialang verweven met de Nederlandse amateursterrenkunde, zo enthousiasmeerde en motiveerde hij tot op hoge leeftijd generaties amateurastronomen. Het is iets waar we hem innig dankbaar voor zijn, en blijven”.

Een overzicht van andere in memoriams die samen een mooi beeld geven van wat De Jager betekend heeft voor de Nederlandse sterrenkunde, kun je vinden in dit artikel van de KNVWS.

Kees de Jager en Marcel Minnaert in gesprek bij een meteorencamera op het waarneemdak van sterrenwacht Sonnenborgh. Foto: Archief Sterrenkundig Instituut Utrecht.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email

Categorieën: