Geslaagde Online International Meteor Conference2 minuten leestijd

Afgelopen zaterdag 19 September vond de jaarlijkse International Meteor Conference weer plaats. Als zo vele meetings, kon vanwege COVID-19 ook deze geplande 3-daagse meeting, waar zowel amateurs en professionals van over de hele wereld elkaar ontmoeten, en deze keer te gast in Hongarije, niet doorgaan. Er voor in de plaats kwam een 1-daags online event, dat ook erg de moeite waard bleek!

Het programma was korter, de lengte van de presentaties ook, maar ondanks alles slaagde de organisatie erin een boeiend programma samen te stellen, dat zonder noemenswaardige technische moeilijkheden verliep. De deelname was gratis, en het bood nu ook geïnteresseerden die anders door de grote (reis) afstand niet zouden kunnen komen nu wel mee te doen. In totaal trok de dag bijna 70 deelnemers, vanuit de hele wereld, waaronder de US, Australië, Rusland en Nepal. Opvallend was dat het evenement veel nieuwe deelnemers trok: slechts 30% behoorden tot het ‘vaste’ publiek.

Vele topics werden gepresenteerd, waaronder video netwerken zoals het mondiale Global Meteor Network dat snel groeiend is, het nieuwe zwermpje Chi-Cygniden, de daglichtvuurbol van 25 augustus boven Nederland, het modelleren en analyseren van meteorenzwermen afkomstig van komeet P/Halley (het doen van visuele waarnemen blijft erg belangrijk!), en er was aandacht voor de problemen die Starlink satellieten voor (meteoren) sterrenkunde veroorzaakt. (Zie ook het op komst zijnde online evenement van IAC, IAU and United Nations over de impact van deze satellieten op de sterrenkunde in het algemeen.)

Naast het hoofdprogramma waren er ook splinter meetings en na afloop een geweldig sociaal online samenzijn.

Het is duidelijk dat alle deelnemers het enorm waardeerden in deze moeilijke tijden hun interesse toch te kunnen delen. Wellicht moeten we overwegen, ook na de Corona tijd, online meetings te blijven doen!

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email