Vuurbol boven Noordzee op 16 september veel gezien in noorden van het land

Afgelopen zaterdag was er rond 20:33 uur LT een vuurbol zichtbaar vanuit de noordelijke provincies. Ook op sociale media en in de lokale pers werd er melding van gedaan.

Bij het internationale vuurbolmeldpunt van IMO (de Nederlandstalige versie is te bereiken via www.vuurbolmelden.nl) kwamen dusver 45 meldingen binnen. Uit de reconstructie met deze meldingen blijkt dat de vuurbol ver uit de kust boven de Noordzee verscheen.

Lage hoogte

Uit beelden op sociale media was al duidelijk dat de vuurbol een half uur na zonsondergang laag aan de hemel verscheen. Dat zal bijgedragen hebben aan de zichtbaarheid in de noordelijke provincies. Toevallig verscheen de avond ervoor (vrijdag 15 september om 21:05 uur LT) ook een vuurbol die direct over Groningen vloog, maar deze werd nauwelijks gemeld, waarschijnlijk mede omdat deze hoger aan de hemel verscheen en dus niet direct in het blikveld. Die lage hoogte boven de horizon vertaalt dus naar een grotere afstand hemelsbreed. 

Beelden van de vuurbol

Voor veel camera’s was de scherming nog te helder, of verscheen de vuurbol te laag aan de horizon. Rond 20:33 uur was er wel een detectie door de FRIPON-DOERAK camera in Groningen, maar in afwezigheid van een tweede detectie kon het FRIPON netwerk daarmee geen baan bepalen. Op sociale media werden wel meerdere beelden gedeeld. Hieronder een overzicht.

Categorieën: