Nieuwe meteoriet teruggevonden na vuurbol op 9 september boven Midden-Frankrijk

In Frankrijk is een nieuwe meteoriet teruggevonden nadat in de nacht van 9 september 2023 een vuurbal op grote schaal werd waargenomen door FRIPON-vuurbolcamera’s en ooggetuigen.  Een lokale inwoner van Sauldre et Sologne meldde dat ze een potentiële meteoriet op haar terrein had gevonden, wat later door experts werd bevestigd. De nieuwe vondst markeert de tweede meteoriet die in Frankrijk werd gevonden dit jaar.

In de nacht van 9 september om 22:13 uur UT (10 september 00:13 CEST) verlichtte een vuurbal met een kracht van -10 de hemel boven Midden-Frankrijk in de Cher-regio.  De vuurbal werd waargenomen (en zelfs gehoord) vanuit een groot deel van Frankrijk, van Normandië tot Occitanië, en van de Atlantische kust tot aan de Elzas. Andere ooggetuigen meldden dat ze de vuurbal uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland hadden gezien.  Tien camera’s van het FRIPON-netwerk registreerden de vuurbal, waardoor verschillende eigenschappen van de heldere meteoor konden worden bepaald.

Volgens voorlopige berekeningen was het object afkomstig uit de buitenste gebieden van de planetoïdengordel (gelegen tussen Mars en Jupiter). Het kwam de atmosfeer binnen en vloog ruwweg op een zuid-noordtraject met een snelheid van 17 km/s. De vuurbol werd zichtbaar toen het zichtbaar werd in de atmosfeer op een hoogte van 80 km boven de stad Lignières (Cher) en vervolgens bijna 70 km verder naar het noorden reisde, om te eindigen op een hoogte van 21 km boven de stad Neuvy-sur-Barangon (Cher).

Meteoriet gemeld door inwoner

Terwijl experts van FRIPON nog bezig waren met het afronden van de gedetailleerde berekeningen voor donkere vlucht met behulp van FRIPON en ander beeldmateriaal, werd het team gewaarschuwd door de Pôle des étoiles in Nancay, die een telefoontje ontving van een bewoner die melding maakte van een mogelijke meteorietvondst.  Uit de eerste beoordeling bleek dat het om een ​​meteoriet van 714 gram ging. Leden van het FRIPON/Vigie-Ciel-team gingen snel naar de locatie om de vinder (die anoniem wil blijven) te ontmoeten, waar ze het fenomeen uitlegden en haar vragen beantwoordden.  Aan het einde van deze uitwisseling werd een fragment van de meteoriet toevertrouwd aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum (Parijs) voor verdere wetenschappelijke analyse.

Bron: New meteorite recovered after fireball lights up skies above central France

Categorieën: