In de vroege ochtend van 13 februari, om 03.59 MET verscheen een heldere vuurbol voor de Franse kust tussen Le Havre en Dieppe. De vuurbol was het gevolg van het binnentreden van een kleine metergrote planetoïde, dat de avond tevoren was ontdekt. Het komt niet vaak voor. Inmiddels zijn er berekeningen gemaakt van het strooiveld waar meteorieten zijn ingeslagen. Woensdagavond 15 februari werd de eerste meteorietvondst gemeldt door het team van FRIPON/Vigie-Ciel.
Laatste update: 15 februari 22.45 uur
De planetoïde was de avond ervoor ontdekt door de large-field 60cm Schmidt telescoop van de Konkoly sterrenwacht (K88 GINOP KHK) in Hongarije en snel daarna bevestigd door andere observatoria. Het object met de voorlopige aanduiding SAR2667 kreeg later de naam 2023 CX1. De berekende baan wees op een impact, en wel in het Kanaal tussen Frankrijk en Verenigd Koninkrijk omstreeks 03h UT. De grootte werd geschat op 1-4m. Inderdaad was een vuurbol zichtbaar, om 02h 59min 21sec UT die door velen werd gezien, gefotografeerd en gefilmd. Waarnemingen zijn te vinden op de site van IMO.

Het is de zevende keer dat een impact van te voren kon worden zien aangekomen. Niet overal was het helder, en lang niet alle camera stations van o.a. FRIPON, UKMon, GMN, Allsky7, DMS en Werkgroep Meteoren konden de vuurbol vastleggen. Bijgaand de opname van Allsky7 station in Humain.
Analyse van het lichtspoor en strooiveld
Op basis van de eerst baanschattingen dachten onderzoekers aanvankelijk dat de overgebleven fragmenten in het Kanaal terecht zouden komen; maar na het verwerken van meerdere bronnen (beelden van telescopen enkele uren voordat de planetoide de atmosfeer binnendrong; beveiligingsvideo’s; video’s van talrijke amateurs en FRIPON-gegevens) zijn er berekeningen gemaakt door Peter Jenninskens (SETI – VS) , Denis Vida (UWO, Canada) en Hadrien Devillepoix (DFN – Australië) die aantoonden dat er meteorieten toch aan land zijn gekomen. Lees verder bij FRIPON/Vigie Ciel.
Ook Jiří Borovička en Pavel Spurný van de Astronomisch Instituut van de Tsjechische Academie van Wetenschappen hebben een analyse gemaakt van de vuurbol. (Lees er alles over op de IMO website). Ze gebruikte daarvoor openbaar beschikbare afbeeldingen die werden gevonden op de IMO-website en op sociale media. Ze werden gebruikt om een ruwe lichtcurve uit de video te reconstrueren. De modellering van de lichtcurve suggereert dat de meteoroïde weinig fragmentatie onderging voordat hij een hoogte van 29 km bereikte. Op die hoogte vond fragmentatie plaats, gevolgd door een destructieve fragmentatie op 28 km. Tijdens deze gebeurtenissen viel het grootste deel van de meteoroïde uiteen in kleine fragmenten die zeer snel verdampten. Waarschijnlijk is slechts één groot stuk, met een massa van ongeveer 3 kg, overgebleven dat later kan zijn ingeslagen als een meteoriet van ~2 kg. Borovička en Spurný veronderstellen dat een onzeker aantal kleine meteorieten met massa’s tot enkele tientallen grammen ook kunnen zijn neergekomen.

Meteoriet gevonden
Op woensdagavond 15 februari maakte het team van FRIPON/Vigie-Ciel bekend op Twitter dat ze een eerste meteoriet hebben gevonden.
Beeldmateriaal en waarnemingen:
Meer informatie
- ESA – Seventh shooting star ever spotted before strike
- IMO
- Jeugdjournaal: Meteoor komt afspraak na en verlicht de lucht
- Global Meteor Network
- The atmospheric trajectory of 2023 CX1 and the possible meteorite strewn field (IMO)
- De impact van planetoïde SAR2667 boven Noord Frankrijk (Dutch Meteor Society)