Ontdek (Nederlandse) meteorieten in het Delft Meteorite Lab

Het Delft Meteorite Lab is een nieuwe, virtuele collectie met fotorealistische 3D-modellen van meteorieten en inslaggesteenten die gemaakt is bij de TU Delft. Ter gelegenheid van het Weekend van de Wetenschap (begin oktober 2021) werden alle in Nederland gevonden meteorieten hier in gepubliceerd.

Tijdens de coronapandemie hebben planeetonderzoekers Sebastiaan de Vet en Stephanie Cazaux van de TU Delft het Delft Meteorite Lab opgezet. Het is een nieuwe, virtuele collectie met fotorealistische 3D-modellen van meteorieten en inslaggesteenten. De Vet en Cazaux zullen het Lab gebruiken voor hun colleges over meteorieten aan studenten Ruimtevaarttechniek. De studenten kunnen zo virtueel kennismaken met processen en materialen uit het zonnestelsel. Maar het Lab is ook interessant en toegankelijk voor iedereen die meer wil leren over meteorieten en het ontstaan van planeten als de Aarde. De Vet: “Er gaat natuurlijk niks boven het bewonderen van het origineel, maar aan de hand van deze modellen kunnen we op een bijzondere manier de verhalen van deze meteorieten vertellen”.  

Realistische 3D modellen

In het Delft Meteorite Lab staan fotorealistische 3D-modellen van meteorieten en inslaggesteenten die door De Vet zelf worden gemaakt. Je kunt ze zelf van alle kanten bekijken en door te klikken kom je op gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld over bijzondere kenmerken en andere wetenswaardigheden. De Vet maakt de modellen met behulp van fotogrammetrie, een techniek waarbij hij aan de hand van zo’n tweehonderd foto’s en speciale software een 3D-model maakt. Aan het digitale vormmodel voegt De Vet nog een extra beeldlaag toe, zodat je naast de vorm ook een realistisch beeld van het uiterlijk hebt. Deze 3D-modellen kun je bekijken in de online collectie www.delftmeteoritelab.nl.

Screenshot van het 3D model van de Diepenveen meteoriet in de virtuele collectie van het Delft Meteorite Lab. De Nederlandse meteorieten zijn er in een Engelstalige en Nederlandstalige versie te vinden. Bron: Delft Meteorite Lab / Sebastiaan de Vet

Nieuw! De collectie Nederlandse meteorieten

In de afgelopen twee eeuwen zijn in ons land maar 6 meteorieten geborgen. Ze kwamen neer in Uden (1840), Utrecht (1843), Diepenveen (1874), Ellemeet (1925), Glanerbrug (1990) en Broek in Waterland (2017). De meteorieten zelf en fragmenten ervan zijn ondergebracht in verschillende collecties bij musea en onderzoeksinstellingen. Wat de Nederlandse collectie meteorieten interessant maakt, is dat er een aantal bijzondere soorten in te vinden zijn. Deze planeetkruimels vertellen ons meer over de bouwstenen, de materialen, die een rol speelden bij de vorming van de planeten. Daarmee kunnen we dus iets meer inzicht krijgen in het ontstaan van planeten én de Aarde.  Het Delft Meteorieten Lab maakt deze tastbare fragmenten uit het zonnestelsel gemakkelijk op een plaats toegankelijk voor wetenschap, onderwijs én het brede publiek.


Bron: Ontdek (Nederlandse) meteorieten in het Delft Meteorieten Lab en Ontdek het nieuwe ‘Delft Meteorieten Lab’

Categorieën: