Meteoriet komt neer bij Broek in Waterland, Noord-Holland2 minuten leestijd

Een steenmeteoriet (type L6) van ruim 500 gram is op 11 januari 2017 ingeslagen in het dak van een schuurtje in de regio van Broek in Waterland. De vuurbol werd begin dit jaar door tientallen ooggetuigen gezien en zelfs vastgelegd met een dashboardcamera.

Tijdens het repareren van schade aan het dak van een schuurtje, vonden bewoners (die anoniem willen blijven) een zwartgebalkerde steen van ruim 500 gram. De merkwaardige vondst intrigeerde en werd enige tijd later gemeld bij het Meteoriet Documentatie Centrum van de Werkgroep Meteoren, dat vervolgens meteorietkenners van Naturalis inschakelde om op locatie polshoogte te nemen. De aangetroffen steen bleek een echte meteoriet te zijn en daarmee is de Broek in Waterland de zesde meteoriet van Nederland en het tweede geval van een meteorietinslag die in Nederland bebouwing raakt (de andere was de Glanerbrug uit 1990).

De ‘Broek in Waterland’. Kenmerkend voor de meteoriet is het contrast tussen de afgeronde kant en de scherpe grillige breukvlakken die beiden voorzien zijn van een smeltkorst. Foto: Naturalis Biodiversity Center.

Broek in Waterland

De meteoriet was het resultaat van een vuurbol die op 11 januari omstreeks 17.09 door tientallen ooggetuigen verspreid door Nederland en België werd waargenomen. Eén automobilist vanuit België wist de vuurbol zelfs vast te leggen met een dashboardcamera. Enkele ooggetuigen zagen ook hoe de vuurbol mogelijk opbrak in verschillende delen. Nadat de vuurbol uitdoofde, viel de steen naar de grond en raakte het een schuurtje in Broek in Waterland.

Het veld in

Na de val werd een gebied van ongeveer 70 hectare in de omgeving van het dorp Broek in Waterland (net ten noorden van Amsterdam) afgezocht om mogelijke andere fragmenten op te sporen. Leden van de Werkgroep Meteoren, Dutch Meteor Society en andere vrijwilligers waren betrokken bij de voorbereidingen en de zoektochten zelf. Die waren geen makkelijk opgave omdat de fragmenten diep konden indringen in de zompige bodem van het water- en veenrijke gebied. Ondanks het uitvoerige veldwerk werden er geen andere fragmenten meer gevonden.

De meteoriet wordt momenteel bij het Naturalis Biodiversity Center in Leiden in detail onderzocht.

 


Meer artikelen om te lezen:

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email