Vuurbol verschenen op vrijdag 28 juni 2019 rond 21.30 uur

Op vrijdag 28 juni 2019 rond 21.30 uur is er met grote waarschijnlijkheid een zeer heldere vuurbol verschenen boven Nederland. Op dit moment heeft de werkgroep meteoren via het meldpunt http://werkgroepmeteoren.nl/vuurbol-melden/ al meer dan 200 meldingen uit heel het land ontvangen.

Helaas is door het tijdstip van verschijnen de vuurbol, in de vroege avondschemering, de vuurbol niet vastgelegd door de automatische foto- en filmcamera’s die de hemel gedurende de nacht permanent waarnemen om vuurbollen vast te leggen.

Wellicht zijn er mensen die met mobieltje of dashcam al dan niet per ongelijk foto’s of filmmateriaal van de vuurbol gemaakt hebben. De werkgroep ontvangt graag dit materiaal om op basis van deze gegevens de baan van de meteoor door de dampkring te berekenen. Heeft u materiaal gemaakt wilt u dit dan sturen naar info@werkgroepmeteoren.nl

Bijzonder aan deze vuurbol is dat er ook doffe knallen zijn gehoord. Dat duid erop dat het een flink exemplaar is geweest die vermoedelijk tot diep in de dampkring is doorgedrongen. Op dit moment is hier echter nog veel over onduidelijk.

Categorieën: