De meteorendag op zaterdag 29 oktober 2011 was een groot succes. Ruim 30 deelnemers luisterden naar boeiende sprekers. Natuurlijk was er veel bijpraten en bijkletsen. Hieronder het programma, enkele foto’s en een kort verslag.
- 09.30 – 10.00 – Ontvangst met koffie
- 10.00 – 10.10 – Openingpraatje – Joost Hartman
- 10.10 – 10.20 – Vuurbolmeldpunt – Joost Hartman
- 10.20 – 11.10 – Weersinformatie t.b.v. waarneemacties – Jacob Kuiper
- 11.10 – 11.30 – Koffiepauze met gevulde speculaas van Koen
- 11.30 – 12.30 – Meteorieten op Antartica – Steven Goderis
- 12.30 – 13.30 – Lunch
- 13.30 – 13.45 – IMC2011 – Paul Roggemans
- 13.45 – 14.30 – Cams – Peter Jenniskens
- 14.30 – 14.50 – Lineariteit in meteoorbeelden – Tom Roelandts
- 14.50 – 15.00 – Pauze
- 15.00 – 15.30 – Meteoor waarnemen in Namibie – Koen Miskotte
- 15.30 – 15.45 – Crash voor de Draconiden naar Portugal – Michel van de putte
- 15.45 – 16.00 – Draconiden op Pic du midi – Frans Lowiesen
- 16.00 – 17.00 – Napraten, uitloop.
- 17.00 – ??.?? – Chinees
Groepsfoto door Urijan Poerink
foto door Jacob Kuiper
foto door Jacob Kuiper
Een Draconidenuitbarsting, het jaarlijkse IMC, een nieuw ontdekte meteorenzwerm. Er viel weer genoeg te bespreken tijdens de Meteorendag der Lage Landen. 31 geïnteresseerde meteorenliefhebbers kwamen zaterdagmiddag 29 oktober bij elkaar op Sterrenwacht Halley in Heesch om nieuws en ervaringen uit te wisselen. Daarmee was de derde editie van deze gezamenlijk georganiseerde dag weer een succes.
Joost Hartman trapte de bal af met de opening en een korte presentatie van de vernieuwde website van de Werkgroep Meteoren. De website bevat onder andere een nieuw formulier om vuurbollen aan te melden. Jacob Kuiper nam het stokje vervolgens over en liet zien hoe je een waarneemactie goed plant en hoe je het weer hierbij betrekt. Een goede weersvoorspelling is niet alleen van belang voor het vinden van een heldere plek, maar ook voor veiligheid (denk aan mist en ijzel op de weg, ook op de terugreis) en comfort (bijvoorbeeld het vermijden van een koude winderige stek). Ook beschreef Jacob uitvoerig waarom het tijdens Draconidenuitbarsting op 8 oktober op de ene plek helder was en op de ander niet.
Daarna vertelde Geochemist Steven Goderis over zijn meteorietenzoektocht op Antarctica. In totaal vond zijn team in 2 jaar tijd meer dan 3000 meteorieten in het witte landschap. Met foto’s en filmpjes toonde hij de barre omstandigheden waarmee de onderzoekers te maken kregen in het witte landschap.
International Meteor Conference
Een verslag van de International Meteor Conference (IMC) in Sibu werd gebracht door Paul Roggemans. Dit jaar werd het gehouden in het Roemeense stadje Sibiu dat veel Duitse invloed kent. Het aandeel professionele wetenschappers was erg hoog, iets wat in de gaten gehouden moet worden omdat het amateurs kan afschrikken.
De overdracht van de organisatie van de conferentie van het ene land op het andere verloopt niet altijd vlekkeloos en doorgaans moeten de nieuwe organisatoren het wiel opnieuw uitvinden. Daarom kondigde Paul Roggemans tijdens zijn praatje aan, op te gaan treden als coördinator van de komende IMC’s. Het volgende IMC vindt plaats van 20 t/m 23 september 2012 op La Palma.
Nieuwe zwerm ontdekt
Peter Jenniskens deed verslag van zijn Draconidenactie samen met Carl Johannink, Marco Langbroek, Peter van Leuteren en Sietse DIjkstra. Ook demonstreerde hij het systeem Cameras for Allsky Meteor Surveillance (CAMS) waarmee je met bewakingscamera’s en software uit simultaanwaarnemingen meteoorbanen kunt berekenen. Doel is om kleine zwermen definitief te bevestigen. Zijn werk met CAMS leverde zelfs al een nieuwe zwerm op: de februari èta-Draconiden. Peter riep ook anderen op om een Watec-camera met lens aan te schaffen en gezamenlijk een netwerk in Nederland te vormen.
Tom Roelandts vervolgens wees waarnemers op het gevaar intensiteit op astronomische foto’s als lineair te beschouwen. Dit is namelijk niet zo omdat camera’s geoptimaliseerd zijn voor normale fotografie en video. Wil je berekeningen doen met de intensiteit op de beelden, dan moet je daarvoor corrigeren.
Zuidelijke zwermen
Koen Miskotte beschreef een trip die hij maakte samen met andere waarnemers naar Namibië met het doel een aantal meteoorzwermen waar te nemen die vanaf het noordelijk halfrond beperkt zichtbaar zijn. Met name de Delta-Aquariden Zuid namen ze stevig onder de loep. Het team zag samen in totaal meer dan 3000 zuidelijke Delta-Aquariden en kwam op een maximale ZHR van 25, hoger dan de gemiddelde waarde die IMO geeft (16). Daarnaast deed het team zich tegoed aan de zeer donkere en transparante hemel. Klaas vulde het verhaal aan met een nova die hij had vastgelegd. Na wat onderzoek op zijn foto’s en die van anderen, kon hij beter vaststellen in welke periode de nova is gaan opvlammen.
Michel Vanderputte pakte samen met Ineke Vanderkerken op het laatste moment het vliegtuig naar Portugal om de Draconiden waar te nemen. Onder zeer goede omstandigheden (afgezien van de volle maan) kon hij twee pieken vaststellen. Minder geluk had het team van Frans Lowiessen, Felix Bettonvil, Marc Neyts en Arnold Tukkers. Zij hadden op Pic du Midi in de Franse Pyreneeën alles in stelling gebracht om de Draconiden waar te nemen, te fotograferen en te filmen. Helaas speelde bewolking hun parten tijdens de maximumavond. Wel kon Frans de Draconiden goed waarnemen via radio en had het team genoten van de voorbereidingen samen op de inspirerende plek.
Na afloop was het traditiegetrouw tijd voor de ‘afterparty’ bij de lokale Chinees, waarmee de derde alweer geslaagde editie van de Meteorendag ten einde kwam.