De ‘Foo Fighters’ vuurbol van 16 juni2 minuten leestijd

Op zaterdagavond 16 juni verscheen een vuurbol omstreeks 23:11 in de diepe schemering. De vuurbol was een extra opvallende verschijning omdat van de bolide tijdens het optreden van de Foo Fighters langs Pinkpop scheerde.

Rond 23:11 trad een meteoroïde de atmosfeer boven België binnen die op spectaculaire wijze uiteenbrak tijdens zijn korte vlucht door de atmosfeer. Zo’n 200 ooggetuigen hebben inmiddels via het internationale vuurbolmeldpunt hun waarneming doorgegeven.  Uit de automatische analyse van deze waarnemingen blijkt dat de vuurbol ruwweg van zuidoost naar noordwest over de Belgische Ardennen trok en in de buurt van de Belgische stad Luik uitdoofde.

Heatmap van vuurbolmeldingen. Na de verschijning van de ‘Foo Fighters vuurbol’ zijn er bij het internationale vuurbolmeldpunt al zo’n 200 meldingen binnengekomen,  een groot deel daarvan kwam binnen via de website van de Werkgroep Meteoren.

 

Verschillende meteoorwaarnemers gaven in de dagen na de vuurbol toelichting in de media over de vuurbol. Zondag berichtte o.a. RTL Nieuws en NOS over de vuurbol en maandag maakte EditieNL een kort exposé. Wat de heldere meteoor extra markant maakte, was de verschijning tijdens het optreden van de Foo Fighters op Pinkpop in Limburg. Op de heatmap van de waarnemingen is deze locatie ook duidelijk te zien (zie het bovenstaande kaartje).

De vuurbol tijdens het optreden van de Foo Fighters op Pinkpop

Tweets en beelden van de vuurbol

De Duitse astronoom Uwe Reichert fotografeerde de vuurbol naast de maan en planeet Venus, een goede illustratie dat we over een vuurbol mogen spreken aangezien de vuurbol helderder is dan de planeet Venus.

 

In zijn opname van Reichert zijn ook details van de fragmentatie zichtbaar, wat een opsplitsing lijkt te zijn in een viertal fragmenten.

 

De vuurbol verscheen in de schermering nog voordat veel meteoren- en vuurbolcamera’s actief waren. Meteoorwaarnemer Marco Langbroek bepaalde daarom op basis van twee beschikbare foto’s een ruwe locatie van de vuurbol.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email