Waar kun je naartoe voor de Perseïden?

Kijken naar de vallende sterren van de Perseïdenzwerm is natuurlijk leuk, maar in goed gezelschap maakt dit het meteorenkijken nog veel gezelliger. We hebben daarom voor je op een rij gezet waar er dit jaar in Nederland publiekssterrenwachten een speciale avond organiseren rondom de Perseïden.

Een rondgang langs de websites van verschillende sterrenkundige verenigingen en sterrenwachten leert dat er een aantal plekken in Nederland zijn waar speciale kijkavonden worden georganiseerd om naar de Perseïden te kijken. Op enkele locaties is dat voor leden van de vereniging, terwijl anderen  een evenement organiseren dat voor het publiek toegankelijk is. Kijk op de website van de betreffende locatie wat er mogelijk is, of je mee kunt doen en vooral of het doorgaat in geval van tegenvallende weersomstandigheden.

Locaties in Nederland
 • Volkssterrenwacht Bussloo staat op vrijdag 10 augustus tijdens de kijkavond stil bij de vallende sterren aan de augustushemel.
 • Astra Alteria in Kootwijkerbroek organiseert voor leden en introducees op 11 augustus (de avond vóór de maximumnacht) een Perseïden BBQ.
 • Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht is op zaterdagavond 11 augustus open tot middernacht (de avond vóór de maximumnacht) geopend voor het publiek.
 • Staatsbosbeheer en Metius, de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, organiseren op 12 augustus een avond sterrenkijken bij het Buitencentrum in de Schoorlse Duinen. (VOL!)
 • Centaurus A en de Ruimtevaart- en Sterrenkundevereniging Saturnus organiseren op 12 augustus samen een Starparty ‘Vallende sterren kijken’ op de camping Klein Amerika in Groesbeek.
 • Sterrenwacht Rijswijk heeft op zondag 12 augustus van 21.00-00.00 uur voor haar donateurs een waarneemactie tijdens de Perseïden.
 • De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop opent op zondagavond de deuren vanaf 21:30 voor wie naar de Perseïden wilt kijken.
 • De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten is op zondag 12 augustus om 21:00 open en organiseert een Perseïdenavond.
 • Bij Observeum, een museum & sterrenwacht in Burgum start men op 12 augustus om 21:00 met een verhaal over vallende sterren in de hoop om tegen 22:45 de eerste meteoren te gaan tellen.
 • Voor leden van de Sterrenwacht Halley is er bij voldoende belangstelling en heldere hemel de mogelijkheid om naar de Perseïden te kijken.
 • Op Texel zal Volksterrenwacht De Jager, mits het helder is, op maandag 13 augustus vanaf 22:30 uur een speciale, extra kijkavond voor het publiek organiseren.

Tot slot: let op de weersomstandigheden

Momenteel ziet het weer voor het weekend van de Perseïden er in de verwachtingen wat wisselvalliger uit dan dat van de afgelopen zomeravonden. Je hebt op basis van onze eerdere tips natuurlijk al een goede waarneemplek op het oog (zo niet: lees de tips en alles over de Perseïden van 2018), dus daarom is het de komende dagen een goed moment om ook in de gaten hoe het weer gaat uitpakken. En bedenk dat je door een gat in het wolkendek natuurlijk véél minder meteoren ziet dan bij volledige heldere hemel. Waar je ook naar toe gaat en hoe het uitpakt, veel kijkplezier!

 


Staat jouw vereninging of activiteit hier niet bij? Laat het ons weten! Laatste update: 8 augustus, 19:30 uur.

Categorieën: