Het FRIPON vuurbolcameranetwerk heeft op dinsdag 13 december om 17:37 uur lokale tijd een zeer heldere vuurbol boven België waargenomen. Op basis van de waarnemingen en modelberekeningen blijkt dat er hierna meteorieten zijn neergekomen in een gebied ten westen van Gent. Onderzoekers doen daarom een oproep aan het publiek om uit te kijken naar mogelijke meteorieten in hun omgeving.
Het fenomeen werd vastgelegd door de vuurbolcamera’s van het FRIPON netwerk in België en Nederland. De vuurbol werd vastgelegd op de camera in Brussel bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, en camera’s van het Nederlandse FRIPON-netwerk (DOERAK) in Tilburg en Oostkapelle. Volgens de laatste berekeningen is het mogelijk dat er een val van meteorieten van om en bij 500 g plaatsvond in een gebied rond Gent.
Oproep aan publiek
Het Belgische team onderzoekers doet een oproep aan getuigen. Mensen wonende in de regio ten westen van Gent, of op doorreis door dit gebied iets ongewoons hebben gezien of gehoord worden opgeroepen om zich te melden. Onderzoekers zij vooral geïnteresseerd of er sinds dinsdagavond een of meer zeer donkere stenen van enkele centimeter (ter grootte van een vuist) hebben opgemerkt op een ongewone plaats, een dak, het voetpad, op de straat, in hun tuin. Alle informatie over de vuurbol en meteorietval is te vinden op de website van FRIPON-België en in het nieuwsbericht van FRIPON.


Figuur 1 & 2 De vuurbol waargenomen door de FRIPON camera’s van het Nederlandse DOERAK netwerk bij Astronomy! Project Oostkapelle (L) en vanuit Tilburg (R). Credits: FRIPON/DOERAK

Figuur 3 Het strooiveld van de meteroietval op basis van de vuurbolwaarnemingen en de modelberekeningen. Verwacht wordt dat er een massa van ~500 gram is gevallen, maar grotere fragmenten zijn ook mogelijk in de richting van Brugge. Credit: FRIPON
Belgische meteorieten en onderzoek
Sinds 1830 werden er in België slechts 6 meteorietvallen geregistreerd, waarbij in 1855 ook een fragment werd gevonden in Sint-Denijs-Westrem in hetzelfde gebied. Meteorieten zijn kleine stukjes van planetoïden die met hoge snelheid op de aarde invallen. Meestal zijn deze erg klein en worden ze vernietigd bij doorgang door de atmosfeer in de vorm van een meteoor (‘vallende ster’), maar soms verbranden ze niet volledig en kunnen de fragmenten de grond bereiken. Meteorieten zijn van groot wetenschappelijk belang omdat ze ons in staat stellen de samenstelling van planetoïden en de geschiedenis van het zonnestelsel te bestuderen. Verschillende Belgische wetenschappelijke teams zijn geïnteresseerd in de studie van meteoren en meteorieten. De komende dagen wordt een campagne opgezet om informatie te verzamelen.
Meer informatie over de vuurbol en meteorietval:
- Waarnemingen van de vuurbol door FRIPON-DOERAK
- Waarnemingen van Allsky7
- Meldignen van ooggetuigen bij het IMO vuurbolmeldpunt
- Lees meer over Belgische meteorieten
Over FRIPON
Het FRIPON (Fireball Recovery and Inter-Planetary Observation Network, www.fripon.org) is een van origine Frans project dat klein materiaal in het zonnestelsel bestudeerd door vuurbollen waar te nemen en hun kenmerken te karakteriseren, zoals het pad in de atmosfeer, baan in het zonnestelsel en afmeting van het object. Een belangrijk doel is versgevallen meteorieten te kunnen vinden voor analyse in wetenschappelijke laboratoria. De Belgische tak van het FRIPON netwerk wordt gecoördineerd door Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, de Nederlandse tak (DOERAK) wordt gecoördineerd bij de Faculteit Lucht- en Ruimtevaartechniek van de Technische Universiteit Delft.
Bronnen: FRIPON/FRIPON-België/DOERAK