86 nieuwe meteorenzwermen dankzij CAMS.

De lijst van jaarlijks voorkomende meteoorzwermen is flink groter geworden. 86 eerder onbekende zwermen zijn aan de lijst toegevoegd. De 86 voorheen onbekende zwermen zijn ontdekt door het ons welbekende CAMS systeem.

Het systeem is in 2010 onder leiding van de Nederlander en lid van de Dutch Meteor Society, Peter Jenniskens, in Amerika ontwikkeld. Het systeem maakt gebruik van eenvoudige bewakingscamera’s om de nachthemel te filmen. Geavanceerde software filtert vervolgens uit deze opname de meteoren en berekend de banen van de meteoren in het zonnestelsel. Hoewel het systeem, door Peter Jenniskens verbonden aan het professionele SETI instituut, ontwikkeld is, sluiten ook steeds meer amateur astronomen zich bij het systeem aan.

Op de gezamenlijke meteorendag van de Werkgroep Meteoren en de Dutch Meteor Society in 2011 introduceerde Peter Jenniskens het CAMS systeem voor het eerst in Nederland. Sindsdien doen verschillende leden van de Werkgroep en de Dutch Meteor Society actief mee aan het CAMS netwerk en leveren zij op deze wijze een belangrijke bijdrage aan de professionele wetenschap. Inmiddels zijn er al een tiental CAMS-camera’s in Nederland opgesteld. O.a. in Utrecht en Heesh.

Zoals Peter Jenniskens in het oorspronkelijk persbericht uitlegt is het erg leuk dat er 86 nieuwe zwermen zijn ontdekt. Veel belangrijker is echter dat door het filmen van de nachthemel behalve het ontdekken van nieuwe zwermen de stof-distributie in het zonnenstelsel in kaart wordt gebracht. Zo kan uiteindelijk een 3D-kaart van het zonnenstelsel worden getekend waarin alle bronnen van stof en gruis zichtbaar zijn.

Sinds CAMS in 2010 begon heeft het inmiddels de banen van meer dan 250.000 meteoren berekend. CAMS heeft het bestaan van 81 bekende zwermen bevestigd en inmiddels dus 86 nieuwe zwermen aan de lijst toegevoegd.

Lees het oorspronkelijke persbericht in vakblad NATURE.

Categorieën: