Waar moet je zijn voor internationale planetoïdedag?2 minuten leestijd

Op 30 juni is het weer planetoïdedag, internationaal ook bekend als ‘asteroid day’. In 2016 werd deze dag door de VN uitgeroepen om speciaal stil te staan bij het feit dat natuurrampen niet alleen een aardse oorzaak kennen, maar dat er ook een dreiging uitgaat vanuit planetoïden in het zonnestelsel.

De internationale planetoïdedag valt bewust samen met de verjaardag van de grootste planetoïdeinslag in de recente geschiedenis: de luchtexplosie die in 1908 plaatsvond in Tunguska, Rusland. Wereldwijd worden er dit jaar weer diverse activiteiten georganiseerd waarop men deze dag aangrijpt om eens extra stil te staan bij planetoïden, risico’s van inslagen en meteorieten. Waar kun je dit jaar in Nederland terecht? Hieronder een overzicht van locaties die op Asteroidday.org officieel zijn aangemeld.

1. Amersfoort. Op de vooravond van planetoïdedag, op vrijdag 29 juni van 19:30 tot 22:00, organiseert Rob Walrecht samen met onderzoeker dr. Leo Kriegsman (Naturalis) in Amersfoort een avond met lezingen. Walrecht geeft in zijn verhaal een overzicht van het zonnestelsel, behandelt de evolutie ervan en vertelt over wat planetoïden zijn, en hoe ze ons kunnen bedreigen. Kriegsman praat over het onderzoek van meteorieten, wat ze ons kunnen leren over het vroege zonnestelsel, en hoe belangrijk ze waren voor het ontstaan van leven. Lees meer.

2. Delft. Op zaterdag 30 juni van 12:00 – 17:00 uur presenteert het Science Centre Delft samen met de TU Delft een speciaal programma rond planetoïdedag. Iedereen krijgt bij het Science Centre de kans om zich in te verdiepen in planetoïden: volg bijvoorbeeld een lezing, mini-college of rondleiding, die informatie geven over planetoïden en de ruimte. Ook de workshops hebben allemaal een ruimtetintje. Maak een sterrenkijker, een meteorietensieraad of glinsterend galaxy-slijm. Lees meer.

3. Groningen. Op zaterdag 30 juni is er van 16:00-18:30 een speciale pubquiz ter gelegenheid van planetoïdedag in DOT, in de stad Groningen. De vragen worden gevolgd door een educatieve PowerPoint met antwoorden en toelichting. Daarnaast zal er een meteoriet tentoongesteld worden. Lees meer.

Naast deze evenementen is er nog een schrijfproject in Rotterdam dat tot volgend jaar doorloopt. Duidelijk is dat er in Nederland een schaars aantal activiteiten worden ondernomen (al is het meer dan in omliggende landen), dus dat biedt mogelijkheden voor groei voor volgend jaar.

Lees verder:
Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email