Internationale Meteorenconferentie in Slowakije1 minuten leestijd

Dit weekend (30 augustus – 2 september) vond de jaarlijkse International Meteor Conference (IMC) weer plaats, dit jaar in Slowakije, niet ver van Wenen en nét na de General Assembly van de International Astronomical Union (IAU).

Amateurs en professionals presenteerden en bediscussieerden drie dagen lang hun resultaten met wederom veel hoogtepunten. Opvallend was de enorme groei van cameranetwerken wereldwijd en de steeds verdergaande automatisering daarvan. Het installeren van een eigen waarneemstation is tegenwoordig zeer eenvoudig, zowel op optische als op radiogolflengten en zelfs akoestisch (infrageluid). Ook de suite aan bruikbare ‘open source software tools’  wordt daarbij steeds groter.

Op de agenda stonden daarnaast twee specifieke onderwerpen: analyse van visuele tellingen, en spectroscopie. Het laatste is belangrijk voor verkrijgen van kennis over de samenstelling van meteoroïden. De conferentie liet ook duidelijk zien dat er steeds meer aandacht is voor het waarnemen van vuurbollen en vinden van meteorieten.

Zoals gebruikelijk was de conferentie weer een hoogtepunt van inspiratie, genoeg om een jaar te vullen. Het volgende IMC vind hoogstwaarschijnlijk in Brandenburg (Duitsland) plaats, in oktober 2019. Volgend jaar wordt sowiezo een interessant jaar voor conferentiebezoeken, want ook de conferentie ‘Meteoroids’ vindt in juni 2019 plaats in Bratislava.

 


Tekstbijdrage: Felix Bettonvil

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email