HHEBBES!

Sinds 22 april 2012 is vanuit hartje Utrecht een automatische all-sky camera HHEBBES! operationeel. De camera staat op het dak van de Sterrenwacht Sonnenborgh. De naam van de camera HHEBBES! staat voor Hele HEmel Bolide BEwakings Systeem.

De camera is zo gebouwd dat ze iedere nacht werken, ongeacht weers-omstandigheden. De camera bestaat uit een Canon EOS digitale spiegelreflexcamera en een Sigma 4,5 mm of Nikkor 16 mm fisheye-lens en wordt aangestuurd door radio-gesynchroniseerde timer controller. In principe kunnen de camera’s 2-6 weken alleen draaien, totdat het geheugenkaartje vol is. Sinds 2015 zijn twee zustercamera’s toegevoegd: BINGO! is opgesteld in Dwingeloo en POgLED is opgesteld in Petnica, Servië.

Chop, chop, chop…

Als chopper, nodig voor bepalen van de snelheid van de meteoor door het herhaaldelijk kortstondig onderbreken van de belichting, wordt in HHEBBES! (net als in zijn zustercamera’s) een optisch liquid crystal gebruikt. Deze techniek werd bij de Werkgroep Meteoren ontwikkeld tot een bruikbare methode om de belichting met een hoge frequentie te onderbreken. Inmiddels zijn verschillende amateurwaarnemers en professionele meteoorwaarnemers al overgestapt op dit nauwkeurige digitale choppersysteem.

191014
De grote vuurbol van 19 Oktober 2014 (21h13m25s MEZT), zoals door velen in Nederland en België gezien. Vanuit Utrecht verscheen de vuurbol tussen de wolken door. Met een snelheid van ~ 54 km/s en een inclinatie van ~100˚ is dit exemplaar zeker niet van planetoïde kom af.

For international readers:

Details about HHEBBES! can be found in the following two papers about the camera system:

Instruction manual and electrical circuit of POgLED:

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email