Bezoeklocaties voor de Perseïden in 20203 minuten leestijd

Kijken naar de vallende sterren van de Perseïdenzwerm is natuurlijk leuk, maar in goed gezelschap (op een veilige 1,5-meter afstand) maakt dit het meteorenkijken nog veel gezelliger. We hebben daarom voor je op een rij gezet waar er dit jaar in Nederland publiekssterrenwachten een speciale avond organiseren rondom de Perseïden.

De Perseïden pieken in 2020 op 12 augustus, en daarom worden veel activiteiten op de avond van 12 op 13 augustus georganiseerd. Een rondgang langs de websites van verschillende sterrenkundige verenigingen en sterrenwachten leert dat er woensdag 12 augustus een aantal plekken in Nederland zijn waar speciale kijkavonden worden georganiseerd om naar de Perseïden te kijken. Op enkele locaties is dat voor leden van de vereniging, terwijl anderen  een evenement organiseren dat voor het publiek toegankelijk is. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn er dit jaar minder locaties actief met een speciale Perseïdenavond. Kijk dus op de website van de betreffende locatie wat er mogelijk is, of je mee kunt doen (en moet aanmelden) en vooral of het doorgaat in geval van tegenvallende weersomstandigheden.

Bezoeklocaties in Nederland

  • Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg organiseert woensdag 12 augustus een thema-avond op de sterrenwacht over de Perseïden. – reserveren verplicht
  • Volkssterrenwacht Bussloo organiseert op woensdagavond 12 augustus 2020 vanaf 22:00 een speciale openlucht-kijkavond op het terrein bij de sterrenwacht. Vanaf een ‘zeepkist’ krijgt het publiek van een deskundige uitleg over de zomerhemel en de Perseïden – volgeboekt!
  • Bij de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten kun je op woensdag 12 augustus om 21:00 tijdens hun Perseïdenavond in he topen veld bij de sterrenwacht (mits het weer gunstig is) naar meteoren komen kijken.
  • Volksterrenwacht De Jager op Texel zal, mits het helder is, op woensdag 12 augustus vanaf 22:00 uur een speciale kijkavond organiseren om gezamenlijk naar de meteorenzwerm Perseiden te kijken op het voorplein van Ecomare. – reserveren verplicht
  • Sterrenwacht Rijswijk heeft op woensdag 12 augustus een waarneemactie van de Perseïden meteorenzwerm voor donateurs van hun sterrenwacht. – voor donateurs

Unieke livestream

Eveneens op 12 augustus verzorgen de vrijwilligers van CAMRAS radiotelescoop in Dwingeloo om 20:00 uur een speciale livestream over het waarnemen van meteoren met radio. Dat doen ze niet met de grote radiotelescoop, maar met een kleine antenne, een radiobaken in België of Frankrijk en met software die de door de antenne opgevangen radiogolven verwerkt. De livestream duurt ongeveer een halfuur en tijdens de demonstratie kan je via de chat functie van YouTube vragen stellen.

Tot slot: let op de weersverwachting

Op basis van onze tips natuurlijk al een goede waarneemplek op het oog (zo niet: lees de tips en alles over de Perseïden van 2020), dus daarom is het de komende dagen een goed moment om ook in de gaten hoe het weer gaat uitpakken. Pak je kans in de vroege uurtjes van 12 augustus én op de avond van 12-13 augustus om zoveel mogelijk meteoren te zien. Wordt het onverhoopt bewolkt, bedenk dat je door een gat in het wolkendek natuurlijk véél minder meteoren ziet dan bij volledige heldere hemel.

Waar je ook naar toe gaat en hoe het weer ook uitpakt, in elk geval veel kijkplezier!


Staat jouw vereninging of activiteit hier nog niet bij? Laat het ons weten! Laatste update: 11 augustus, 08:00 uur.

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email