Actieve meteorenwereld bij elkaar in Egmond5 minuten leestijd

International Meteor Conference 2016 groot succes

Nooit eerder kwamen er zoveel amateurs en professionals uit de hele wereld bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen over meteoren en meteorieten. Maar liefst 157 deelnemers telde de International Meteor Conference, die van 2 tot 5 juni dit jaar in de kustplaats Egmond plaatsvond. In 62 korte lezingen, workshops, demonstraties en posterpresentaties passeerden waarnemingen , modelering en meteorietzoektochten de revue. Een bewijs hoe levendig deze wereld is.

Roy Keeris

Deelnemers van de International Meteor Conference in de lezingzaal.Alweer tien jaar geleden streken meer dan honderd meteoorliefhebbers uit de hele wereld neer in het Groningse Roden. Die editie van de International Meteor Conference (IMC) was de laatste in Nederland. Tot dit jaar. Dat het evenement nu weer plaats vond op Nederlandse bodem, was geen toeval, want de initiatiefnemer, de Werkgroep Meteoren van de KNVWS, vierde dit jaar haar 70ste jubileum. Bovendien vond de professionele conferentie Meteoroids ook plaats in Nederland, waardoor veel mensen beide bijeenkomsten konden combineren.

Het grote aantal deelnemers kreeg een uitdagend programma gepresenteerd . Niet minder dan 62 lezingen passeerden in vier dagen de revue. Hierdoor kreeg elke spreker slechts 10 minuten voor zijn verhaal, gevolgd door 2 minuten discussietijd. Voordeel hiervan was dat elke spreker gedwongen was zijn verhaal bondig te houden en snel to the point te komen. Dat maakte de sessies erg afwisselend. Daarnaast waren er in de avond ook enkele langere verdiepende sessies voor geïnteresseerden. Bijzonder was dat iedereen zich goed aan de spreektijd hield!

Binnenkant van meteorieten bekijken
De poster over het Nederlandse meteoren- en meteorietenonderzoek
Donderdag 2 juni aan het begin van de middag druppelden de eerste deelnemers binnen en binnen een paar uur was het een gezellige drukte. Veel bekenden hadden elkaar al lang niet meer gezien, dus het was flink bijkletsen. Na een warm welkomstwoord volgde het diner. De geïnteresseerden konden daarna de eerste workshops bijwonen: Matin Dubs gaf een introductie over meteorenspectroscopie met aansluitende discussie. Geert Jan Netjes liet deelnemers de binnenkant van meteorieten live op het scherm zien met behulp van een geologische polarisatiemicroscoop (zie Zenit september 2016, p.18-21).

Op vrijdag werden de meeste lezingen gehouden. 35 deelnemers deden hun verhaal over meteorenzwermen, vuurbollen, meteorietzoektochten, waarneemtechnieken, modellering en atmosferische processen. Naast de interessante en nuttige verhalen was er ook ruimte voor humor. Grappig was het gecombineerde verhaal van Mike Hankey en Vincent Perlerin die om en om vertelden over hun eigen zoektocht naar een meteoriet. Mike vond een stuk van 860 g, maar Vincent helaas alleen maar dierenpoep, dat overigens op de foto wel wat gelijkenis toonde met meteorietfragmenten.

De winnende foto van de fotocompetitie: het spectrum van een meteoor, door Koji MaedaDe lezingreeks werd afgesloten met een postersessie, waar dit jaar dertig deelnemers aan meededen. Nieuw was een prijs voor de door het publiek verkozen beste poster. Die ging naar Antonio Martinez Picar met zijn poster over het modelleren van de radio-interferometer in Humain, onderdeel van het netwerk Belgian RAdio Meteor Stations (BRAMS). Dit is nodig om betrouwbare metingen te krijgen. Tijdens de postersessie waren de all-sky camera’s te bekijken die in Australië worden gebruikt, en stond er als demonstratie een 3D-printer bij de poster van Sebastiaan de Vet over het 3D-printen van meteorieten (zie Zenit september 2016, p.25). Daarnaast was er ook voor het eerst een fotowedstrijd, die gewonnen werd door de Japanner Koji Maeda. Hij maakte een indrukwekkende foto van het spectrum van een meteoor.

Belang van visueel waarnemen
De informele gezelligheid van de conferentie. Deelnemers namen zelf instrumenten mee.
Ook nieuw was een open sessie die avond, waarbij deelnemers werden uitgenodigd om mee te praten over de meteorenhobby en over toekomstige IMCs. Veel vragen over waarnemen passeerden de revue en experts deden aanbevelingen over nieuwe technieken. Zo kon Peter Brown amateurs aanbevelen om schokgolven van vuurbollen waar te nemen met infrasoundsystemen. Sirko Molau tipte de aanwezigen over nieuwe technieken als hoge-resolutievideo en het waarnemen van inslagen op de maan met bijvoorbeeld een C8-telescoop. Het belang van het voorzetten van het visuele werk kreeg extra nadruk: Visuele waarnemingen bieden indrukken uit de eerste hand en stimuleren samenwerking tussen individuen. Veder zijn visuele observaties laagdrempelig voor beginners en maken in combinatie met oude betrouwbare datasets langetermijnstudies mogelijk.
Het dagprogramma werd afgesloten met een extended talk van Maria Gritsevich en Pavel Spurny, terwijl buiten vijf vuurkorven de binnenplaats in een sfeervolle gloed zetten. Niet veel later was het tijd voor gitaar, zang en spelletjes. De sfeer was fantastisch!

Garnalen vissen
Deelnemers van de conferentie op de garnalenkotter Texel 10. Foto: Casper ter Kuile.
Na een aantal bewolkte en wat frissere dagen begon de zaterdag zonnig en met oplopende temperaturen. Ideaal, want ’s middags ging de hele groep varen met de Texel 10, een heuse garnalentrawler, op de Waddenzee. Een zeehond deed zijn opwachting en de vissers haalden een weelde aan zeebewoners naar boven: paling, garnalen en een soort aal die familie bleek te zijn van het zeepaardje. Een machine sorteerde de garnalen er vervolgens uit en bracht ze naar de ketel waarin ze werden gekookt. Niet veel later mocht iedereen de gekookte garnalen pellen en proeven, en desgewenst zelfs een zakje meenemen.

Terug in de conferentielocatie waren er na het diner weer een aantal langere sessies, die afgesloten werden met kampvuur, gitaar, jambe, accordeon, zang en dans. En natuurlijk kon de traditionele IMC-song niet ontbreken. Het licht ging pas uit om 4.30 uur.

Invite the Martians
Jürgen Rendtel tijdens zijn presentatie Minor meteor shower activities.
De volgende ochtend startte met de laatste conferentielezingen, ditmaal vooral over instrumenten en waarneemtechnieken. Jean-Louis Rault sloot het programma af met een samenvatting van de conferentie: 11 sessies, 157 deelnemers, meer dan 30 posters en deelnemers van alle continenten (Antarctica uitgezonderd) “Next year we need to invite Martians”, aldus Rault.

De organisatoren zijn, terugkijkend op de conferentie , op zijn zachts gezegd zeer tevreden: “Het organiseren van een IMC weer was erg spannend, maar om te beseffen hoe levendig onze wereld van meteoren is, nog meer”, zei Felix Bettonvil. “Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen met zulke verschillende achtergronden en culturen worden verbonden door een magische natuurverschijnsel. Het voor elkaar krijgen dat al deze mensen elkaar kunnen ontmoeten is fantastisch!”, aldus Joost Hartman.

De IMC verliep gesmeerd. Ook het grote aantal deelnemers leverde geen problemen op. Eén ‘kritiekpuntje’ kwam van een deelnemer die ik op de WC tegen het lijf liep: “Het loopt allemaal wel een beetje té geolied”, grapte hij. “Er mag nou wel een keertje iets mislopen. Dat hoort ook wel bij de sfeer van een IMC.”

Interessant? Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Print this page
Print
Email this to someone
email